Kaz eti, başta Kars olmak üzere ülkemizin birçok farklı noktasında tüketilen bir besindir. Özellikle Doğu Anadolu mutfağında tüketilen bu et, doymamış yağ bakımından zengindir. Bu sayede kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur. Genelde kış aylarında tüketilir. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengindir. Ancak kaz eti tuzlu ve yağlı olduğu için, pişirme aşamasında ekstra yağ eklenmemesi önerilir. Kokan bir et türü olduğu için, her zevke hitap etmez.
Kaz Eti Fırında Nasıl Pişirilir?
- Kazı pişirmeden önce her yerinin eksiksiz bir şekilde tuzlanması gerekir.
- Tuzlanan kar serin bir ortamda, bir yere asılarak 2 gün bekletilmelidir. Eğer vaktiniz yoksa dinlendirmek için en az 6 saat buzlukta bekletmeniz gerekir.
- Dinlenme işleminin ardından kağıt havlu yardımıyla silinerek tuzlarından arındırılır. Ardından 1 saat oda sıcaklığında dinlendirilir.
- Dinlenen etin derisine küçük küçük delikler açılır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta etin değil, derinin delinmesidir.
- Kaz etine tuz ve karabiber serpiştirildikten sonra önceden ısıtılmış 160 dereceli fırına atılır. 1 saat pişirdikten sonra fırından çıkartılır ve kazdan akan yağlar alınır.
- Kaz ters çevrilerek 1 saat daha pişirilir. 2 saatlik pişirme süresinin ardından fırının derecesi 135'e düşürülür ve yaklaşık 40 dakika daha pişirilir.
- Kaz yeterince yumuşayınca fırından çıkartılır ve servis edilir.
Kaz Eti Tencerede Nasıl Pişirilir?
- Kaz etini güzelce temizleyip kuruladıktan sonra but ve kanatlarını parçalara ayırın.
- Daha sonra kazı güzelce tuzlayın ve serin bir yere asarak 2 gün bekletin.
- Bu işlem kazın daha lezzetli olmasını sağlar ve kaz kurutma olarak da bilinir.
- Tencerenin içerisine 2 litre su koyun ve kaynatın. Kaz etini tuzlu bir şekilde bu suya atın ve 2 dakika bekletin. Ardından sudan çıkartın.
- Tenceredeki suyu lavaboya dökün. Böylece kaz eti tuzdan arındırılmış olacaktır.
- Kaz etini tencereye yerleştirdikten sonra üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
- Kısık ateşte yaklaşık 2 buçuk saat pişirin. Pişen etinizi sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
- Kaz suyunu, pilav yapımında kullanabilirsiniz.
Kaz Eti Düdüklü Tencerede Nasıl Pişirilir?
- Kaz etini temizleyin ve tuzlayarak serin bir yerde 2 gün dinlendirin.
- Kurutulmuş kaz etini, kaynar suda 2 dakika bekleterek tuzundan arındırın.
- Daha sonra eti düdüklü tencereye alın ve üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
- Kaz etini düdüklü tencerede, ortalama 35 dakika pişer.
Kaz Eti Pişirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Daha öncede söylediğimiz gibi kaz eti, ağır bir kokuya sahiptir. Tuzlama işlemi, etin kokusunun azalmasına önemli ölçüde yardımcı olur.
- Tuzlama işlemi, etin her yerine eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.
- Kaz eti, bir yere asılarak 2 gün boyunca dinlendirilir. Böylece kurutulur ve daha lezzetli bir hale gelir.
- Eti fırında pişirirken isteğe göre yanına patates ve biber de ekleyebilirsiniz.
Kaz Eti Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Kaz eti hem bütün bir halde, hem de parçalanarak tüketilebilir. Ana yemek olarak sunulur. İsteğe göre pişirilen kaz eti didiklenir ve pilavın yanında servis edilebilir.
Şunlara da göz atın;
- Tavuk nasıl pişirilir?
- Mükemmel et nasıl pişirilir?
- Kuşbaşı et nasıl pişirilir?
- Somon nasıl pişirilir?
- Antrikot nasıl pişirilir?