Yetiştirilmesi oldukça zahmetsiz bir meyve olan kayısıyı bahçenizde bile rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Hatta çoğu zaman kendiliğinden, doğal olarak büyüyebilen meyve ağaçlarından biridir. Malatya ilimizle özdeşleşen kayısı ile tadına doyulmaz marmelatlar, reçeller, kompostolar hazırlayabileceğiniz gibi çekirdeklerini çıkarttıktan sonra kurutarak kış boyunca da kurusunu tüketebilirsiniz. İster kuru, ister taze fark etmez siz, siz olun birçok faydası olan bu lezzetli meyveyi günlük beslenmenizden eksik etmeyin.
Kayısı, genellikle ara öğün olarak tüketilir. Diyette olanlar için kayısının günde 2-3 adet tüketilmesi önerilir. Diyette olmayan bireyler için de, ara öğünlerde maksimum 5-6 adet kayısı tüketmek yeterlidir.
Kayısı, sade bir şekilde tüketilebilen bir meyvedir. Ayrıca, kayısıyı farklı tariflerde kullanarak da tüketebilirsiniz. Kayısı çekirdeklerinin ezilmesiyle elde edilen kayısı yağı ise, cilt için kullanılabilir. Ancak alerjik bünyeye sahip olan kişilerin kullanmadan önce mutlaka doktora danışması gerekir.
Şunlara da göz atın;