Kabakgiller familyasına ait bir bitki olan karpuz, yaz aylarının en gözde meyvesidir. Ortalama ağırlığı 2-7 kg arasında değişiklik gösterir. Meyveleri tatlı ve suludur. İçinde siyah çekirdekleri mevcuttur. C vitamini, antioksidan ve folik asit açısından zengindir. Genellikle sade bir şekilde tüketilen bu meyve, tatlı yapımında ve içeceklerde sık sık kullanılır.
Dünyada her yıl ortalama 100 milyon ton karpuz üretimi yapılmaktadır. FAO'nun 2019 verilerine göre dünyada en çok karpuz üretilen yer 60 milyon ton ile Çin'dir. İran ve Türkiye Çin'i takip eder. Karpuz, dünyada en çok yetiştirilen yaş meyve sıralamasında muzdan sonra gelir ve 2. sırada yer alır. Ülkemizde karpuz yetiştiriciliği denildiğinde ilk akla gelen yer Diyarbakır'dır. Adana, Ankara ve Çankırı Diyarbakır'ı takip eden şehirlerimiz arasındadır.
Karpuz, sıcak ve ılıman iklimleri seven bir meyvedir. Soğuğa karşı çok duyarlı olduğu için, özellikle yetişme devresinde bölgede don tehlikesi olmamalıdır. Karpuz tohumlarının ekimi esnasında toprak sıcaklığı 12 derecenin üstünde olmalıdır. Nemin fazla olduğu yerlerde meyvede hastalıklar görülebilir. Bu yüzden soğuğa ve neme karşı dikkatli olunması gerekir.
Karpuz, derin, su tutma kapasitesi yüksek olan, geçirgen tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı topraklarda yetiştirilmelidir. Hafif toprak veya ağır killi toprak kullanacaksanız, gübreleme işlemini çok iyi bir şekilde yapmanız gerekir. Taban suyu seviyesi 1 m'nin altındaysa ve drenaj yetersizse, bitkiden verim almak mümkün değildir. Karpuzu ekme işlemine, sonbaharın ilk yağışlarından sonra başlanılmalıdır. İkinci toprak işleme dönemi ise Şubat ve Mart ayları arasında olmalıdır. Toprağın pH değeri 6-7 arasında olmalıdır.
Karpuz, yaz meyvesidir. Mayıs ayında başlayan hasat dönemi, Ağustos ayına kadar devam eder. En lezzetli karpuz, Haziran-Ağustos ayları arasında pazar tezgahlarında yerini alır.
Şunlara da göz atın;