Karnabahar sevilen kış sebzelerinden biridir. Sonbahar ile tezgahlarda yer almaya başlar. Karnabaharınızı beyaz, sert ve iri olduğunda hasat etmelisiniz. Tipik olarak, fideleri diktikten yaklaşık 2-3 ay sonra hazırdır. Bitkinin dibine doğru bir kesim yapın ve yaprakları çıkarın ve ardından karnabaharınızı pişirmek istediğinize kadar soğutun veya dondurun. Karnabaharınız buzdolabında 1 haftaya kadar taze kalacaktır. Peki karnabahar nasıl hasat edilir? Sizler için anlattık. İşte, karnabahar nasıl hasat edilir:
Karnabahar Başını Hasat Etme
- İlkbaharda ektiyseniz karnabaharınızı sonbaharda hasat edin. Karnabahar bir soğuk hava mahsulüdür, ancak ilkbahar ve yaz aylarında sıcaklığın 29 °C'nin altında kaldığı bir bölgede yaşıyorsanız, onu bahar bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Karnabaharınızı nisan sonu veya mayıs ayında ektiyseniz, ağustos sonu veya eylül başında hasat edebilirsiniz.
- Karnabaharınızı sonbaharda ektiyseniz kışın hasat edin. Karnabahar soğuk hava mahsulü olduğundan, bölgenizin iklimine bağlı olarak serin bir mevsimde yetiştirmelisiniz. Sıcak iklimlerde, sıcaklıklar 29 °C'nin altında kaldığı sürece sonbahar genellikle en iyi seçenektir. Karnabaharınızı ağustos sonu veya eylül başında ekerseniz, kasım veya aralıkta hasat edebilirsiniz.
- Baş 15–20 cm büyüdüğünde ve beyaz ve sert olduğunda hasat edin. Sağlıklı karnabahar bitkinin ortasında 1 büyük baş büyür. Karnabaharınızın başı kompakt ve büyük olduğunda hasat için hazırdır. Kafa tamamen beyaz olmadan çok erken hasat etmekten kaçının. Ayrıca karnabaharın başı çıkana kadar hasat için beklemekten kaçının.
- Karnabahar başınızı keskin bir bıçak kullanarak bitkinin tabanından doğrayın. Karnabaharınızı hasat etmek için bitkinin dibine yakın 45 derecelik bir açıyla bir kesim yapın. Hazırlanması daha kolay olması için karnabaharınızda 10–15 cm sap bırakabilirsiniz.
- Atmak veya pişirmek için kalan yaprakları çıkarın. Karnabahar bitkisinin başı doğrudan merkezde büyür ve başın çevresinde birçok büyük, koyu renkli yaprak büyür. Başını kestikten sonra yaprakları da çıkarmalısınız. Yaprakları parmaklarınızla koparın veya sapla birleştiği yerden kesmek için bahçe makası kullanın.
Çiçek ve Yaprak Hasadı
- Bitkilerinize her hafta su vermeye devam edin. Karnabahar bitkiniz, başını kestikten sonra bile büyümeye devam edecektir. Normal yağışla birlikte bu, bitkilerinizi sağlıklı tutmak için bol olmalıdır.
- Büyüdükçe karnabahar çiçeklerini hasat edin. Karnabaharın ana başını hasat ettikten sonra, bitkinizin büyümesi mutlaka bitmiş değildir. Ana baş kesildikten sonra bitki küçük çiçekler üretmeye devam eder.
- Ana kesimi yaptığınız yerde sürgünler büyümeye başlar ve 2-4 hafta sonra hasat etmek için ek karnabahar bulabilirsiniz.
- Bitkiniz çiçek üretmeyi bıraktıktan sonra kalan yaprakları toplayın. Karnabaharınız ek çiçek yetiştirdikten sonra, uygun büyüklükte yan sürgünler geliştirmeyi bırakacaktır. Bu noktada, bitki sezon için büyümeyi bitirdi. Yaprakları hasat etmek için, elinizle koparın veya sapın tabanından kesmek için bahçe makası kullanın. Daha sonra yapraklarla pişirebilir veya bir kompost yığınına ekleyebilirsiniz.
Karnabaharınızı Temizleme ve Saklama
- Sapı kesin ve kalan yaprakları çıkarın. Karnabaharın başıyla birleştiği yerde sapı çıkarmak için keskin bir bıçak ve sert bir baskı kullanın. Ardından, karnabahar başının çevresinde kalan açık yeşil yapraklardan kurtulmak için küçük kesikler yapın.
- Karnabaharınızı soğuk su ve sirke ile iyice yıkayın.
- Havada kuruması için temiz bir havluya koyun. Karnabaharınız temizlendikten sonra saklamadan önce tamamen kurumasını bekleyin. Böylece karnabaharınız olabildiğince taze kalır. Yaklaşık 5-10 dakika içinde kuruması gerekir.
Şunlara da göz atın;
- Yeşil dolmalık biber nasıl yetiştirilir?
- Evde roka nasıl yetiştirilir?
- Kızılcık nasıl hasat edilir?
- Zeytin nasıl hasat edilir?