Karides Sağlıklı mı? Karidesin Özellikleri Nelerdir?

Karides tüketmek sağlıklı mı? Karidesin faydaları ve özellikleri nelerdir? Karides nasıl seçilir? Sizlere karides hakkında bilmeniz gereken özelliklerden bahsettik. İşte, karidesin özellikleri:
Karides Sağlıklı mı? Karidesin Özellikleri Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:15

Karides, en çok tüketilen kabuklu deniz canlıları türlerinden biridir. Oldukça besleyicidir ve diğer birçok gıdada bol olmayan iyot gibi belirli besin maddelerini yüksek miktarda sağlar. Öte yandan, bazı insanlar yüksek kolesterol içeriği nedeniyle karidesin sağlıksız olduğunu iddia ediyor. Ek olarak, çiftlikte yetiştirilen karidesin, doğal olarak yakalanan karideslere kıyasla bazı olumsuz sağlık etkileri olabileceğine yaygın olarak inanılmaktadır.


Karidesin Özellikleri Nelerdir?

  1. Karides Kalorisi Düşük, Besin Açısından Zengindir

Karides etkileyici bir beslenme profiline sahiptir. Kalorisi oldukça düşüktür, 85 gram porsiyonda sadece 84 kalori sağlar ve karbonhidrat içermez. Karidesteki kalorilerin yaklaşık %90'ı proteinden gelir ve geri kalanı yağdan gelir. Ek olarak, aynı porsiyon boyutu, iltihabı azaltmaya ve kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek bir mineral olan selenyum için günlük ihtiyacınızın %50'sini içeren 20'den fazla farklı vitamin ve mineral sağlar. 85 gramlık karides yaklaşık olarak aşağıdaki değerleri içerir;

  1. Kalori: 84
  2. Protein: 18 gram
  3. Selenyum: Günlük Değerin %48'i
  4. B12 Vitamini: Günlük Değerin %21'i
  5. Demir: Günlük Değerin %15'i
  6. Fosfor: Günlük Değerin %12'si
  7. Niasin: Günlük Değerin %11'i
  8. Çinko: Günlük Değerin  %9'u

Karides aynı zamanda birçok insanın eksik olduğu önemli bir mineral olan iyotun en iyi besin kaynaklarından biridir. Uygun tiroid fonksiyonu ve beyin sağlığı için iyot gereklidir. Karides ayrıca çeşitli sağlık yararları olabilen astaksantin antioksidanlarına ek olarak iyi bir omega-6 ve omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.



  1. Yüksek Kolesterol İçerir

Karides, yüksek kolesterol içeriği nedeniyle genellikle kötü bir üne sahiptir. 85 gramlık bir porsiyon, 166 mg kolesterol içerir. Bu, ton balığı gibi diğer deniz ürünlerindeki kolesterol miktarından neredeyse %85 daha fazladır. Birçok insan, kanınızdaki kolesterolü yükselttiği ve dolayısıyla kalp hastalığını teşvik ettiği inancı nedeniyle kolesterolü yüksek gıdalardan korkar. Bununla birlikte, araştırmalar, nüfusun sadece dörtte birinin diyet kolesterolüne duyarlı olduğu için çoğu insan için durumun böyle olmayabileceğini gösteriyor. Geri kalanı için, diyet kolesterolünün kan kolesterol düzeyleri üzerinde yalnızca küçük bir etkisi olabilir. Bunun nedeni, kanınızdaki kolesterolün çoğunun karaciğeriniz tarafından üretilmesi ve kolesterolü yüksek yiyecekler yediğinizde karaciğerinizin daha az üretmesidir. Dahası, karides, omega-3 yağ asitleri ve astaksantin antioksidanları gibi sağlığı gerçekten artırabilecek birkaç besin içerir. Araştırmalar ayrıca düzenli olarak karides tüketen kişilerin, yemeyenlere kıyasla kalp hastalığı riskinin daha yüksek olmadığını göstermiştir. Karideslerin kalp sağlığındaki rolünü keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, kolesterol içeriğinden daha ağır basabilecek çeşitli faydalı özelliklere sahiptir.

  1. Karides Antioksidan İçerir

Karidesteki birincil antioksidan türü, astaksantin adı verilen bir karotenoiddir. Astaksantin, karides tarafından tüketilen alglerin bir bileşenidir. Bu nedenle karides, astaksantin için önemli bir kaynaktır. Aslında bu antioksidan, karides hücrelerinin kırmızımsı renginden sorumludur. Astaksantin tükettiğinizde, serbest radikallerin hücrelerinize zarar vermesini önleyerek iltihaplanmaya karşı korunmaya yardımcı olabilir. Birkaç kronik hastalık riskini azaltmadaki rolü nedeniyle incelenmiştir. İlk olarak, birçok çalışma astaksantin'in arterleri güçlendirmeye yardımcı olabileceğini ve bu da kalp krizi riskini azaltabileceğini buldu. Ayrıca kalp sağlığında önemli bir faktör olan "iyi" HDL kolesterol seviyelerinin artmasına yardımcı olabilir. Ayrıca astaksantin beyin sağlığı için faydalı olabilir. Anti-inflamatuar özellikleri, sıklıkla hafıza kaybına ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara yol açan beyin hücrelerinizin zarar görmesini önleyebilir.

  1. Alerjik Olabilir

Karides de dahil olmak üzere kabuklu deniz ürünleri, balık, yer fıstığı, ağaç kuruyemişleri, buğday, süt ve soya alerjen olma olasılığı yüksek besinler arasında yer alır. Karides alerjilerinin en yaygın tetikleyicisi, kabuklu deniz hayvanlarında bulunan bir protein olan tropomiyozindir. Karideste alerjik reaksiyonu tetikleyebilecek diğer proteinler arasında arginin kinaz ve hemosiyanin bulunur. Karides alerjilerinin belirtileri değişkenlik gösterir ve ağızda karıncalanma, sindirim sorunları, burun tıkanıklığı veya yedikten sonra cilt reaksiyonlarını içerebilir. Karides alerjisi olan bazı kişilerde de anafilaktik reaksiyonlar olabilir. Bu, hemen tedavi edilmezse nihayetinde nöbetlere, bilinç kaybına ve hatta ölüme yol açabilecek tehlikeli, ani bir reaksiyondur. Karidese alerjiniz varsa, alerjik reaksiyonları önlemenin tek yolu onu yemekten tamamen kaçınmaktır.



Kaliteli Karides Nasıl Seçilir?

  1. Hasar görmemiş, enfekte veya kontamine olmamış yüksek kaliteli, taze karides seçmek önemlidir.
  2. Çiğ karides satın alırken sert olduklarından emin olun.
  3. Kabuklar yarı saydam ve grimsi yeşil, pembemsi ten rengi veya açık pembe renkte olmalıdır. Kabuklardaki kararmış kenarlar veya siyah noktalar kalite kaybına işaret edebilir.
  4. Ek olarak, çiğ ve pişmiş karides, hafif, "okyanus benzeri" veya tuzlu bir kokuya sahip olmalıdır. Ezici bir "balık" veya amonyak benzeri kokuya sahip karidesler muhtemelen bozulmuştur ve tüketilmesi güvenli değildir.
  5. Ayrıca pişmiş karidesinizin sert bir dokuya sahip olduğundan ve hafif kırmızı veya pembe bir tonla beyaz olduğundan emin olun.
  6. Karidesin menşe ülkesi ve işleme uygulamaları hakkındaki sorularınızı yanıtlayabilecek bilgili ve saygın bir tedarikçiden karides satın almak önemlidir.

Şunlara da göz atın;
  1. Karides nasıl pişirilir?
  2. Kalamar nasıl pişirilir?
  3. Somon nasıl pişirilir?
  4. Lüfer nasıl pişirilir?
  5. Ahtapot yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo