14 Şubat yaklaşırken tatlı bir telaş yaşanır. Sevgililer Günü sadece bir güne kısıtlanmasa da yine de masamızı değişik tariflerle şenlendirmek elimizde. Evde kutlayanlar için ben de size, içimizde yaşayan halklardan seçkiler yaparak bir menü hazırlayıp, bu günü özelleştirelim istedim. Masanızda çiçekleriniz, yüzünüzde gülümsemeniz eksik olmasın.
Ermeni (4 kişilik)
Üzeri için:
Geceden suya yatırdığınız nohudu haşlayın. Kabuklarını soyun. İnce doğradığınız soğanı kavurun, üzerine nohudu ve rendelenmiş domatesi ekleyin ve iyice suyunu çekene kadar pişirin. Yufkaları kendi etrafında sıkıca sarın, 1 parmak kalınlığında kesin ve bol yağda kızartın. Servis tabağına önce kızarmış yufka parçalarını koyun, üzerine nohudu yayın. Üzerine de dövülmüş sarımsakla karıştırdığınız sosu döküp servis edin.
Rus (8 kişilik)
Hamuru için:
Üstü için:
Pişirmek için:
Sütün yarısına tuz ve şekeri katın. İçine yumurtaları kırıp çırpın. Unu ekleyip topaksız bir karışım elde edene kadar karıştırın. Geri kalan sütü ve tereyağını ekleyip tekrar karıştırın (bu işlemi blender’da da yapabilirsiniz) ve 15-30 dakika dinlendirin. Krep tavasını yağlayın. Bir kepçeyle ince bir tabaka şeklinde dökün. Her iki yüzünü de pişirdikten sonra tabağa alıp üzerine kaymak sürün. Her birinin üstüne kaymak sürerek hepsini üst üste koyun ve sıcak olarak servis yapın.
Rus krebi olarak bilinen blini’yi reçel, havyar ya da somon gibi balıklarla ve ekşi krema ile servis edebilirsiniz.
(3-4 kişilik)
Hamur için:
Sos için:
Hamur malzemelerinden serte yakın kıvamda bir hamur yoğurun. Hamuru 2 mm kalınlığında merdane ile açın. 5x3 cm’lik dikdörtgenler kesin. Bunları kendi etrafında tek tek sıkıca yuvarlayarak yağlı kağıt üzerine koyun. 170 dereceye ayarlı fırında, üzerleri hafif kızarana kadar tutun. Fırından çıkarıp ılıştırdığınız ruloları çikolata sosa batırın. Bunun için çikolatayı benmari usulü eritin. Ruloların uçlarını batırın, sonra fındığa bulayın ve yine yağlı kağıt üzerine dizin. Çikolata donunca içecekler ile servis edin.
Girit (4 kişilik)
Tarçın çubuklarını yıkayıp kırın. Derin bir tencerede su ve şekerle yarım saat kadar kaynatın. Sonra karanfilleri ve ıtır yaprağını ekleyin ve ateşten alın. Soğuduktan sonra bir sürahiye süzün. Bardağa bir parmak kadar şerbet ve üzerine soğuk suyla, buz ekleyerek servis edin. İsterseniz nar taneleri ile süsleyebilir, çikolata ile sunabilirsiniz.
Levanten (4 kişilik)
Ekmek dilimlerini suda bekletin. Kabuklarını çıkartıp önce elinizle iyice suyunu sıkın ve havana alın. Yıkanmış ve zarı alınmış tarama parçasını ekleyin. (Tarama ve ekmek eşit miktarda olmalı.) Azar azar limon suyu ve zeytinyağını eklerken havanda hep aynı yöne doğru çevirerek kıvama getirin. Dilerseniz bu işlemi blender’da da yapabilirsiniz.
Gürcü (6 kişilik)
Köy tavuğunu tütsüleyip temizleyin. Büyük bir tencerede iyice yumuşayana kadar pişirin. Kemiklerini ve derisini ayıklayarak kalan eti dişe gelecek büyüklükte didikleyin. Ekmekleri elle parçalayarak sıcak tavuk suyunda ıslatıp şişirin. (Her şeyi elle yaparsanız daha lezzetli olur.) Cevizleri temiz bir bez üzerinde kalın dipli bir bardakla ezerek yağını çıkartın. Toz halinde değil de dişe gelir kıvamda olmasına dikkat edin. Yumuşamış ekmeklere tavuğu, sarımsağı ve cevizi katın. Tuzunu ekleyin ve çok sulu olmayacak şekilde azar azar tavuk suyu katarak hazırlayın. Kıvamı macun gibi olmalı, kaşıktan düşmemeli. Servis tabağına alarak buzdolabında dinlendirin. Üzerini maydanoz ve cevizle süsleyerek servis edin.