Kardeş Mutfaklardan 14 Şubat Sevgililer Günü’ne Özel Tarifler

Sevgili Ayfer Yavi, Sevgililer Günü’ne özel kardeş mutfaklardan derlediği özel tariflerini paylaştı.
Kardeş Mutfaklardan 14 Şubat Sevgililer Günü’ne Özel Tarifler
05 Nisan 2025, 13:01

14 Şubat yaklaşırken tatlı bir telaş yaşanır. Sevgililer Günü sadece bir güne kısıtlanmasa da yine de masamızı değişik tariflerle şenlendirmek elimizde. Evde kutlayanlar için ben de size, içimizde yaşayan halklardan seçkiler yaparak bir menü hazırlayıp, bu günü özelleştirelim istedim. Masanızda çiçekleriniz, yüzünüzde gülümsemeniz eksik olmasın.

Nohutlu Lavaş

Nohutlu Lavaş  

Ermeni (4 kişilik)

  1. 250 gr nohut
  2. 2 adet domates
  3. 1 adet kuru soğan
  4. Tuz
  5. 3 adet yufka
  6. Kızartmak için sıvı yağ

Üzeri için:

  1. 2 diş sarımsak
  2. 200 gr süzme yoğurt + labne karışımı

Geceden suya yatırdığınız nohudu haşlayın. Kabuklarını soyun. İnce doğradığınız soğanı kavurun, üzerine nohudu ve rendelenmiş domatesi ekleyin ve iyice suyunu çekene kadar pişirin. Yufkaları kendi etrafında sıkıca sarın, 1 parmak kalınlığında kesin ve bol yağda kızartın. Servis tabağına önce kızarmış yufka parçalarını koyun, üzerine nohudu yayın. Üzerine de dövülmüş sarımsakla karıştırdığınız sosu döküp servis edin.

Blini ve Havyar

Blini ve Havyar

Rus (8 kişilik)

Hamuru için:

  1. ½ litre süt
  2. 25 gr tereyağı
  3. 2 çorba kaşığı şeker
  4. 2 su bardağı un
  5. 3 yumurta
  6. 1 çay kaşığı tuz

Üstü için:

  1. 200 gr kaymak

Pişirmek için:

  1. Tereyağı

Sütün yarısına tuz ve şekeri katın. İçine yumurtaları kırıp çırpın. Unu ekleyip topaksız bir karışım elde edene kadar karıştırın. Geri kalan sütü ve tereyağını ekleyip tekrar karıştırın (bu işlemi blender’da da yapabilirsiniz) ve 15-30 dakika dinlendirin. Krep tavasını yağlayın. Bir kepçeyle ince bir tabaka şeklinde dökün. Her iki yüzünü de pişirdikten sonra tabağa alıp üzerine kaymak sürün. Her birinin üstüne kaymak sürerek hepsini üst üste koyun ve sıcak olarak servis yapın.

Rus krebi olarak bilinen blini’yi reçel, havyar ya da somon gibi balıklarla ve ekşi krema ile servis edebilirsiniz.

Çikolatalı Minik Çıtırlar

Çikolatalı Minik Çıtırlar

(3-4 kişilik)

Hamur için:

  1. 200 gr un
  2. 25 gr eritilmiş tereyağı
  3. 30 ml portakal çiçeği suyu
  4. 1 adet büyük yumurta sarısı (az tuz ile çırpılmış)
  5. 100 gr pudra şekeri
  6. 1 çay kaşığı tarçın
  7. Su

Sos için:

  1. 100 gr bitter çikolata
  2. 50 gr kırılmış fındık

Hamur malzemelerinden serte yakın kıvamda bir hamur yoğurun. Hamuru 2 mm kalınlığında merdane ile açın. 5x3 cm’lik dikdörtgenler kesin. Bunları kendi etrafında tek tek sıkıca yuvarlayarak yağlı kağıt üzerine koyun. 170 dereceye ayarlı fırında, üzerleri hafif kızarana kadar tutun. Fırından çıkarıp ılıştırdığınız ruloları çikolata sosa batırın. Bunun için çikolatayı benmari usulü eritin. Ruloların uçlarını batırın, sonra fındığa bulayın ve yine yağlı kağıt üzerine dizin. Çikolata donunca içecekler ile servis edin.

Kanelada

Girit (4 kişilik)

  1. 7-8 parça çubuk tarçın
  2. 1 litre su
  3. 4 su bardağı toz şeker
  4. 1-2 adet karanfil
  5. 1 yaprak ıtır

Tarçın çubuklarını yıkayıp kırın. Derin bir tencerede su ve şekerle yarım saat kadar kaynatın. Sonra karanfilleri ve ıtır yaprağını ekleyin ve ateşten alın. Soğuduktan sonra bir sürahiye süzün. Bardağa bir parmak kadar şerbet ve üzerine soğuk suyla, buz ekleyerek servis edin. İsterseniz nar taneleri ile süsleyebilir, çikolata ile sunabilirsiniz.

Taramasalata  

Levanten (4 kişilik)

  1. 170 gr tarama (hazır alınmış balık yumurtası)
  2. 4 kalın dilim bayat ekmek
  3. 1.5 adet limon suyu
  4. ½ litre zeytinyağı

Ekmek dilimlerini suda bekletin. Kabuklarını çıkartıp önce elinizle iyice suyunu sıkın ve havana alın. Yıkanmış ve zarı alınmış tarama parçasını ekleyin. (Tarama ve ekmek eşit miktarda olmalı.) Azar azar limon suyu ve zeytinyağını eklerken havanda hep aynı yöne doğru çevirerek kıvama getirin. Dilerseniz bu işlemi blender’da da yapabilirsiniz.

Satsivi (Çerkes tavuğu)

Satsivi (Çerkes tavuğu)  

Gürcü (6 kişilik)

  1. 1 adet büyük, yağlı köy tavuğu
  2. 1.5 adet kuru ekmek içi (kabuğunu bile kullanabilirsiniz)
  3. ½ kg yağlı ve iri ceviz içi
  4. 2 diş sarımsak
  5. Tuz

Köy tavuğunu tütsüleyip temizleyin. Büyük bir tencerede iyice yumuşayana kadar pişirin. Kemiklerini ve derisini ayıklayarak kalan eti dişe gelecek büyüklükte didikleyin. Ekmekleri elle parçalayarak sıcak tavuk suyunda ıslatıp şişirin. (Her şeyi elle yaparsanız daha lezzetli olur.) Cevizleri temiz bir bez üzerinde kalın dipli bir bardakla ezerek yağını çıkartın. Toz halinde değil de dişe gelir kıvamda olmasına dikkat edin. Yumuşamış ekmeklere tavuğu, sarımsağı ve cevizi katın. Tuzunu ekleyin ve çok sulu olmayacak şekilde azar azar tavuk suyu katarak hazırlayın. Kıvamı macun gibi olmalı, kaşıktan düşmemeli. Servis tabağına alarak buzdolabında dinlendirin. Üzerini maydanoz ve cevizle süsleyerek servis edin.

Kategoriler
Lezzet Logo