Karadut reçeli, karadut meyvelerinin kaynatılmasıyla hazırlanır. Şeker ve limon suyu ile lezzetlendirilen bu reçel, hafif ekşimsi tadıyla kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi niteliğindedir. Özellikle yaz aylarında hazırlanan karadut reçeli, doğru bir şekilde vakumlanarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Kapağı açılmadığı takdirde uzun süre saklanır ve kış aylarında da tüketilebilir. Ancak karadut reçeli yaparken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde, kıvamı istediğiniz gibi olmayacaktır. Bu yazıda karadut reçelinin en önemli püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.
Püf noktalarına geçmeden önce karadut reçeli tarifine göz atın.
Tüm reçellerde olduğu gibi, karadut reçelini yaparken mümkün olduğunca taze meyveler tercih edilmelidir. Reçel yapımında kullanacağınız karadutların ezilmemiş ve çürümemiş olmasına çok dikkat edin. Çürük olanları mutlaka ayırın. Yoksa reçelde acımsı bir tat oluşacaktır. Karadutların saplarını ayıklarken de, nazik davranmaya ve dutları ezmemeye özen gösterin.
Karadut saplarını temizledikten sonra, karadutları bir tencereye alın. Üzerine şeker ekleyerek en az 6 saat, mümkünse bir gece dinlendirin. 500 gr karadut için 250 gr şeker kullanmanız yeterlidir. Ancak daha tatlı olmasını istiyorsanız, şeker oranını ölçülü bir şekilde artırabilirsiniz. Bir gece bekleyen karadutlar, ertesi gün suyunu salmış olacaktır. Bu şekilde ocağa alın.
Karadutları ocağa aldıktan sonra 10 dakika yüksek ateş, ardından kısık ateş kullanın. Karadutların dağılmasını önlemek için, reçeli mutlaka kısık ateşte pişirin ve pişirme esnasında çok sık karıştırmayın. Reçeli kaynatırken kapağı kapatmayın. Kapağı kapatmak, reçelinizin kararmasına yol açabilir. Reçel koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin.
Reçeli pişirirken üzerinde oluşan köpükleri mutlaka temizleyin. Aksi takdirde, reçeliniz şekerlenecektir. Pişirme işleminin sonlarına doğru bir adet tarçın çubuğu ekleyerek aroma katabilirsiniz. Ayrıca reçel kaynadıktan sonra, içine limon suyu ve limon kabuğu rendesi ilave edin. Bu sayede daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Karadut reçeli piştikten sonra, geniş tepsilere dökebilir ve üzerini tülbentle örterek güneş altında koyulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ancak koyulaşmasını istemiyorsanız, ilk sıcaklığı geçtikten sonra sterilize edilmiş kavanozlara aktarın. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek vakumlanmasını sağlayın. 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra, buzdolabında saklayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;