Karabuğday, buğdayla ilgisi olmayan ve glütensiz, tahıl benzeri bir tohumdur. Rutin ve kersetin gibi yüksek miktarlarda iki spesifik tip de dahil olmak üzere bol miktarda antioksidan sağlar. Karabuğday yemek, kalp hastalığı için bazı risk faktörlerini azaltmaya da yardımcı olabilir. Bir çalışmada karabuğday alımı, daha düşük toplam ve LDL (kötü) kolesterolün yanı sıra daha yüksek bir HDL (iyi)/toplam kolesterol oranı ile ilişkilendirilmiştir.
Karabuğday öğünlere farklı şekillerde dahil edilebilir. Sizlere karabuğday ile ilgili bilmeniz gerekenlerden bahsettik. İşte, karabuğday ile ilgili bilmeniz gereken herşey:
Genellikle sağlıklı gıda reyonunda gizlenen karabuğday, tahıl görünümüne bürünür ancak aslında buğdaydan ziyade kuzukulağı ve ravente daha yakın akrabadır. Tahıl dünyasındaki bu küçük, gözyaşı damlası şeklindeki üçgen tohumlara sahip bir bitki olan Fagopyrum esculentum'dur. Karabuğday, Japon knotweed ve koyun kuzukulağı gibi bazı yenilebilir yabani bitkileri içeren Polygonaceae familyasına aittir. Neyse ki karabuğday, modaya uygun bir süper yiyecek haline gelmeden çok önce temel bir ürün olduğundan, elde edilmesi çok daha kolaydır.
Kinoa ve amaranth'a benzer şekilde sahte tahıl olarak bilinen bu ürün, sadece yemek pişirmede tahıl yerine kullanılmaz, aynı zamanda glutensiz un haline getirilir, hem sağlık bilincine sahip olanlar hem de soba eriştesi sevenler için bir nimettir.
Çoğu insanın Doğu Avrupa mutfağıyla ilişkilendirdiği karabuğdayın kökeni şaşırtıcı bir şekilde Asya'ya kadar uzanıyor. Büyük olasılıkla Çin'de MÖ dördüncü binyılın ortalarında yetiştiriliyordu. Bununla birlikte, yeni dilsel kanıtlar, doğu Butan'da karabuğdayın darı ve pirinçten çok önce arpa ile birlikte yetiştirildiğini doğrulamaktadır. Çin'den Kore, Japonya ve Hindistan'a gitti, sonunda Orta Çağ'ın sonlarında Rusya ve Türkiye üzerinden Kuzey Avrupa'ya ulaştı ve 17. yüzyılda Kuzey Amerika'ya geçti.
Bu mütevazı tahıl, buğday veya pirinç gibi imparatorluklar kurmasa da, zorlu koşulların daha hassas tahılları engellediği bölgelerde hayat kurtaran bir temel malzeme haline geldi. Karabuğdayın fakir topraktaki dayanıklılığı, hızlı olgunlaşması, minimum düzeyde pestisit ihtiyacı ve toprağı zenginleştirme özellikleri, onu kritik bir dönüşümlü ve acil durum ürünü haline getirdi. Yetiştirilmesi sadece karın doyurmakla ilgili değildi; affetmeyen arazilerde hayatta kalmakla ilgiliydi. Bugün küresel üretimde Rusya başı çekiyor, onu Çin ve Ukrayna izliyor; ABD, küçük tarım ayak izine rağmen, özellikle Kuzey Dakota ve New York gibi eyaletlerde onu takip ediyor.
Fagopyrum esculentum veya karabuğdayın tohumları, farklı uygulamalarla iki ana ürüne dönüştürülür. Açık rengi ve hafif tadıyla çiğ karabuğday kabuğu çıkarılmış tane minimum düzeyde işlenmiştir. Islatıldıktan veya filizlendikten sonra çiğ olarak yenebilir ve diğer yemeklere dahil edilebilirler. Pişmiş tahıllar tatlı ve tuzlu kaseler için temel görevi görebilir. Kavrulmuş kabuğu çıkarılmış taneler, lezzetli yanlar veya doldurma için mükemmel olan daha zengin, daha dünyevi bir tada sahiptir ve her zaman pişirilerek yenir.
Mutfak potansiyelini ve sağlık açısından faydalarını keşfetmeden önce terminolojisini açıklığa kavuşturalım. ABD'de basitçe karabuğday olarak bilinen şey, başka yerlerde genellikle çiğ veya yeşil karabuğday olarak etiketlenir. Bu arada, başlangıçta herhangi bir yulaf lapası anlamına gelen Rusça kasha kelimesi, bir şekilde Amerika'daki kavrulmuş karabuğday kabuğu çıkarılmış tane ile eşanlamlı hale geldi. Ancak Doğu Avrupa'daki bu temel gıdaya aşina olan herkes size karabuğday ve kaşanın farklı şeyler olduğunu söyleyecektir. Rusça'da "kasha" kelimesi, kabuğu çıkarılmış taneleri (grechka veya grechnevaya krupa olarak bilinir) değil, pişmiş yemeği ifade eder, bu nedenle bu terimleri ayrıdır.
Tadı hafif, çimenli ve oldukça hoştur. Kendine has tadı ve aroması vardır. Mucizevi bir dönüşüme tanık olmak istiyorsanız çiğ kabuğu çıkarılmış taneleri kızartmanız şiddetle tavsiye edilir. Çıtır çıtır olan karabuğday patlakları dilerseniz çikolata ile karıştırılabilir.
Karabuğdayın Doğu Avrupa ülkelerinde diyet yemeği olarak kabul edilmesinin bir nedeni var. Kökleri ve katı Ortodoks Hıristiyan oruç kültüründeki önemi, onu daha cömert bir şey yiyemeyeceğiniz, ancak kendinizi tok ve sağlıklı tutmanız gereken zamanlarda evrensel olarak saygı duyulan bir yiyecek haline getirmiştir. Son zamanlarda, besinsel çekiciliği, özellikle glütensiz ve tam tahıllı bitki bazlı beslenme dalgasını benimseyen kişiler arasında, çevresinde yavaş yavaş belirli bir süper gıda havası yaratıyor. Peki karabuğdayı bu kadar imrenilen bir sağlıklı gıda yapan şey nedir?
Birincisi, çoğunlukla yavaş salınan karbonhidratlardır ve düşük GI'si (glisemik indeksi) kan şekerinin aniden yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca veganlar için tam bir protein kaynağıdır ve lif içeriği sindirime yardımcı olur. Ancak karabuğdayın gerçek büyüsü besin maddelerinde yatmaktadır. Sırasıyla kan damarlarını güçlendiren ve iltihapla mücadele eden rutin ve quercetin içerir. Bu maden madeni her lokmada bakır, manganez, magnezyum ve fosfor sunar. Önemli demir içeriği, her iki grup da potansiyel anemi riskleri taşıdığından, bitki bazlı yiyenlerin ve adet gören kişilerin diyetlerine paha biçilmez bir katkı sağlar. Son olarak, işleme sırasında çapraz bulaşma hala meydana gelse de, glutenden hoşlanmayanlar için doğal olarak mükemmeldir.
Şunlara da göz atın;