Patlıcangiller familyasına ait bir bitki olan biberin anavatanı Amerika'dır. Dünya çapında yetiştirilen biber, birçok mutfakta sık sık tüketilir. Biberin en çok tüketilen çeşitlerinden biri de kapya biberdir. Hemen hemen birçok tarifte kullanılan kapya biber, içeriğinde yüksek oranda C vitamini barındırır. Kırmızı rengiyle tanınan bu biber, genellikle acı değildir. Bağışıklığı güçlendirdiği için, yemeklerin içerisinde mutlaka yer verilmesi önerilir.
Genellikle kış ayları için önceden hazırlanan kahvaltılık sos, kapya biber, yeşil biber ve domates karışımından oluşur. Maydanoz ve sirke ile zenginleştirilen bu sos, kahvaltılarda ekmeğin üzerine sürülerek tüketilir.
Kapya biber, sarımsak ve sirke ile hazırlanan biber turşusu, yemeklerin yanına çok yakışan turşu çeşitlerinden biridir. Ortalama 15-30 gün içerisinde hazırlanan biber turşusunun porsiyonu, yaklaşık 30 kaloridir.
Kış aylarında içinizi ısıtacak bir çorba arıyorsanız, közlenmiş biber çorbası ideal bir seçimdir. Kırmızı biber, domates ve un ile hazırlanan bu çorbayı, karabiber ile zenginleştirerek sunabilirsiniz.
Közlenmiş biber, salça ve nar ekşisi ile hazırlanan muhammara, Hatay mutfağı başta olmak üzere birçok yöremizde afiyetle tüketilmektedir. Özellikle Arap mutfağında rağbet gören muhammara, ceviz ile zenginleştirilir.
Kırmızı, sarı ve yeşil biberle hazırlanan bu köfte, tavada veya ızgarada pişirilir. Ortalama 35-40 dakikada hazır olan biberli köfte, ana yemek olarak sunulabilir.
Kapya biberi kullanabileceğiniz yemeklerden biri de, nefis mi nefis pirinç pilavıdır. Pirinç pilavını sade bir şekilde sunmak istemeyenler, renkli biberler ve sebzelerle zenginleştirebilir.
Bulgur, biber ve yoğurt ile hazırlanan biber yoğurtlaması, yemeklerin yanında sunulan mezelerden biridir. Yalnızca 5 malzemeden oluşan bu meze, yaklaşık 65 kaloridir.
Hem şık görünümü, hem de lezzetiyle aklınızı başınızdan alacak bir tarifimiz var. İç harcı tavuk göğsü, krema ve havuç ile doldurulan kapya biber, fırında pişirildikten sonra servis edilir.
Kıyma ve kapya biber sosu ile hazırlanan mantı makarnalar, farklı makarna tariflerinden biridir. Pişen makarnalar, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulabilir.
Kapya biberi, yemeklerin yanında sunabileceğiniz nefis bir sos tarifinde de kullanabilirsiniz. Domates, salça ve sirke ile hazırlanan bu sos, isteğe göre acı biberle zenginleştirilir.
Eğer yemeğin yanında sunabileceğiniz hem pratik, hem de lezzetli bir salata arıyorsanız, köz biber salatası tam size göre. Ortalama 30 dakikada hazırlanan köz biber salatasını, ceviz parçaları ile süslemeyi unutmayın.
Kapya biberi, beyaz peynir ve parmesan peyniri ile doldurarak nefis bir yemek hazırlayabilirsiniz. Peynir karışımının biberle özdeşleşmesi için, pişirmeden önce mutlaka dinlendirin.
Şunlara da göz atın;