Gebre otu olarak da bilinen kapari, Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişir. Son yıllarda ülkemizde de tüketilmeye başlanan bu bitki, Ağustos-Eylül aylarında hasat edilir. Genellikle kavanozlarda satılan kapari, küçük tomurcuklara benzeyen meyvelerden oluşur. Balık, kırmızı ve beyaz etin yanında kullanılan kapari, meze, salata ve pizzaları lezzetlendirmek için de tercih edilir. Aynı zamanda turşu yapımında kullanımı da mümkündür.
Kapari, közlenmiş patlıcan, limon ve sarımsak ile hazırlanan bu salata, ortalama 20 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Özellikle balık yemeklerinin yanında sunabileceğiniz tariflerden biridir.
Sudak balığı, mantar, galeta unu, kişniş ve kapari ile hazırlanan bu yemek, özellikle kılçıksız balıklarda tercih edilir. Kızartma usulüyle pişirildikten sonra, sosuyla birlikte servis edilir.
Kıyma, hardal, kapari ve adaçayı ile hazırlanan köfte, tavada veya fırında kızartıldıktan sonra, tereyağlı sarımsaklı patatesin üzerinde servis edilir.
Kış aylarında tüketebileceğiniz bu tarifte, kapari, mantar, domates ve ıspanak kökü kullanılır. Hazırlanan yemek orta ateşte 15 dakika pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Kapariyi meze olarak sunmak istiyorsanız, küp küp doğranmış beyaz peynir, domates, zeytinyağı ve nar ekşisi ile birlikte sunabilirsiniz. Yanına küçük küçük dilimlenmiş lavaş ekmekleri ekleyebilirsiniz.
Farklı tatlar denemeyi sevenler için, nefis bir pizza tarifimiz var. Klasik pizza hamurunun somon füme, kapari ve mozzarella peyniri ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemeği, öğle ve akşam menülerinde sunabilirsiniz.
Özellikle Kasım-Şubat aylarında tüketilen dil balığı, kaparili sos ile daha lezzetli bir hale gelir. Sosun içerisinde sarımsak, hardal, sirke, maydanoz, kapari ve zeytinyağı kullanabilirsiniz.
Şık davet sofralarına çok yakışan somon fümeyi, zeytinyağı, sarımsak, sirke ve kaparili sos içinde marine edip rulo şeklinde sararak sunabilirsiniz.
Kapariyi et yemeklerinde kullanmak istiyorsanız, dana butları yumuşayana kadar haşlayın. Kapari, ton balığı, mayonez ve yoğurdu püre kıvamına getirerek haşladığınız etin yanında sos olarak servis edin.
Kapariyi, davet akşamlarında atıştırmalık sunmak için de kullanabilirsiniz. Ekmeklerin domates, mercanköşk, parmesan peyniri ve kapari ile doldurulmasıyla hazırlanan kanepeleri, 15 dakikada kolayca sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;