Kalp sağlığı ve mutluluk doğru orantılıdır. Mutlu olduğunuzda kalbiniz daha sağlıklı olur. Çok sevindiğinizde veya heyecanlandığınızda da kalbiniz pırpır eder. Üzüntü halinde ise kalpte bir spazm hissedilir. Yani kalp sağlığı, bütün duygulardan etkilenir. Stres ve üzüntü, vücuttaki kötü hormonların artmasına yol açar. Bu hormonların fazlalığı, kalple ilgili hastaların ortaya çıkmasına neden olabilir. Aynı şekilde vücut, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin ve endorfin salgıladığında, hastalıklara yakalanma riski azalır.
Kalp sağlığı için, spor yapmak çok önemlidir. Bu yüzden kalbe iyi gelen sporlar, genellikle hızlı hareketlerle ve çok tekrarla yapılır. Koşmak, tempolu yürümek, yüzmek, spor salonlarında bulunan kardiyo aletleti, kalbe iyi gelir. Bisiklet sürmek, yürüyüş bandı gibi aletler, kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Damat tıkanıklığı veya yüksek tansiyonu olan hastalara, düzenli olarak kardiyo tarzı spor yapması önerilir.
Vücut geliştirme, halter gibi sporlar, kalp hastalarına önerilmez. Bunun sebebi, ağırlık kaldırma hareketinde oluşan ıkınmanın, yüksek tansiyonu olan kişinin aort damarının genişlemesine veya yırtılmasına yol açabilmesidir. Göğüs ve karında bir anda artan basıncın yüksek seviyelere çıkması da yan etkilere neden olur. Bu yüzden kalp hastalarının, kalbi yoran ve vücudu çok zorlayan sporlardan uzak durması önerilir.
Kalp krizi, öncesinde çeşitli belirtiler gösterir. Spor yaparken kalp krizi geçiren hastaların, bu belirti göz ardı ettiği gözlemlenmiştir. Kalp krizi belirtilerinde öncelikle yokuş ya da merdiven çıkarken zorlanmalar başlar. Göğüsteki ağrı, baskı ya da sıkışma tarzında olur. Bir süre sonra aynı şikayetler düz yolda yürürken de olmaya başlar. Ailesinde kalp damar tıkanıklığı tespit edilmiş kişiler spora ara verdiklerinde ve tekrardan başlamak istediklerinde mutlaka bir kardiyoloji uzmanının muayenesinden geçmelidir. EKG ve efor testi yapılarak kalp sağlığı hakkında bilgi edinilir.
Kalp krizi damar tıkanıklığına bağlı kalp kaslarının hasar görmesidir. Çocuklarda ise bu durum daha çok kalp krizi değil ritim bozukluğu şeklinde gözlenir. Bu nedenle spora başlamak isteyen çocuklarda ritim bozukluğu olup olmadığı üzerinde durulur.
Şunlara da göz atın;