Kakao çekirdeği, fermente edilmiş tohumlardır. Bu çekirdekler hasa edildikten sonra, işlenerek kakao tozu ve kakao yağı olarak sunulur. Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan kakao çekirdeği, aynı zamanda çikolatanın da temel malzemesidir. Tropikal iklimlerde yetişen kakao çekirdeğinin 3 farklı türü vardır. Tüm kakao ve çikolatalar, temel olarak bu 3 çeşitten elde edilir.
Tadı oldukça hafif olan criollo, dünyadaki kakao çekirdeklerinin yalnızca %5'ini oluşturur. Nadir bulunduğu için, pahalı bir türdür. Orta Amerika, Karayip Adaları gibi ülkelerde yetiştirilen Criollo, çevresel tehditlere karşı güçsüzdür. Ayrıca az miktarda meyve verir ve yetiştirmesi zorldur. Criollo çekirdeğinin en büyük üreticisi ise Venezuela'dır.
Klasik çikolata tadı konusunda güçlü olan forastero, dünyadaki kakao üretiminin %80-90'ını oluşturur. Piyasadaki çikolata ve kakaoları oluşturan bu çekirdek, yaygın olarak kullanılır. Genellikle Amazon havzasında yetiştirilen bu çekirdek, Afrika kakaosu olarak da bilinir. Yüksek verimlidir.
Diğer iki türün bir melezi olan trinitario, forasteronun criolloya eklenmesiyle üretilir. Üretilen kakaoların büyük bir kısmını kapsar.
Kakao çekirdekleri gibi toz kakaonun da farklı çeşitleri vardır. Lezzet bakımından beşe ayrılan bu kakaolar, farklı kullanımlara sahiptir.
Kavrulmuş kakao çekirdeklerinden yapılır. Yoğun bir aromaya ve hafif asidik bir tada sahiptir. Açık kahverengidir ve kurabiye, çikolata kek gibi tariflerde kullanılır. Marketlerde kolay bulunmadığı için, özel olarak sipariş vererek temin edebilirsiniz.
Bu kakao, doğal asiditeyi nötralize etmek için alkali ile işlenir. Doğal kakaoya göre daha koyu bir renge ve daha dengeli bir tada sahiptir. Çikolata aromasını vurgular. Trüf, dondurma, puding, kakaolu kek gibi birçok tarifte kullanılır. Marketlerde satılan en yaygın kakao tozu türüdür.
Adından anlaşılacağı üzere siyah renge sahip olan bu kakao, yoğun olarak alkalize işleme tabi tutulur. Kara orman keki, çikolatalı kurabiye gibi kakaonun baskın olduğu tariflerde kullanılır. Güçlü bir tada sahip olduğu için, diğer kakao tozlarıyla karıştırılarak kullanılır.
Kakao çekirdeklerinin kavrulmadan soğuk preslenmesiyle elde edilir. Ham kakao tozunda hafif meyvemsi tatlar ve daha az acılık vardır. Enerji barı, smoothie, sağlıklı tatlılar gibi birçok tarifte kullanılabilir. İşlenmediği için, pişmeyen tariflerde de kullanılabilir.
Diğer türlere göre yüksek oranda kakao yağı içerir. Pürüzsüz bir dokuya ve çikolata aromasına sahiptir. Ganaj, brownie, mousse gibi tatlılarda kullanılır.
Şunlara da göz atın;