Üçüncü nesil kahveciler ile birlikte kahve dünyasında büyük değişimler yaşandı. Bu dönüşümle birlikte, kahve tüketicileri de içecekleri kahvenin özelliklerine daha fazla dikkat eder oldu. Kahve dünyasında yaygın olarak kullanılan terimlerden biri de 'cupping' oldu. Cupping, profesyonel kahve tadımı terimine karşılık gelir. Farklı amaçlar için yapılan bu işlem ile kahvenin kalitesi test edilir. Profesyonel cuppingde, bazı protokoller vardır. Bu protokol doğrultusunda, kahveler derecelendirilir, puanlanır ve fiyatları belirlenir. Cupping işleminde, kahve demlenirken kağıt filtre veya metal kullanılmaz. Çünkü filtre, kahve aromasına etki edebilir. Kahve ve su doğrudan karıştırılır ve tadım yapılır. Siz de kahve tadımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Damak tadınıza uygun olan kahveyi seçmek için, kahve tadımından önce yapmanız ve yapmamanız gereken bazı şeyler var.
Kahve tadımında dikkat edilmesi gereken 4 değişken vardır;
Kahve meyvesi, yetiştiği bölgenin civarında yetişen meyve aromalarından etkilenir. Yani meyvelerin aroması, kahvenin tadına etki eder. Kahve satın alırken ambalajın üzerinde fındık, çikolata, meyve ve çiçeksi gibi tadım notaları görebilirsiniz. Bu notalar kahvenin yetiştiği yöreden kaynaklanan aromalardır. Tat notaları kahvenin kavrulma ve demlenme aşamasında ortaya çıkar ve tadımın 1. basamağıdır. Gözünüzü kapatıp kahveyi koklayarak içindeki notaları hissetmeye çalışabilirsiniz.
Kahvenin tadını etkileyen faktörlerden biri de gövdedir. Damak ve dil arasında hissedilen gövde, kahvenin dokusunu temsil eder. Yani kahvenin gövdesi, damakta bıraktığı etkidir.
Kahvenin asiditesi, meyvenin yetiştiği yükseklikle alakalıdır. Kahvenin yetiştiği yükseklik artıkça, olgunlaşma süresi de artar. Geç olgunlaşan kahvenin asiditesi yükselir ve aromalar daha net hissedilir. Asidite, aynı zamanda kahveye parlaklık ve canlılık veren unsurdur ve meyvemsi aromalarla açığa çıkar. Asiditesiz kahveler, oldukça yavan bir tada sahiptir. Damakta tesir bırakmaz ve etkisi çabucak geçer.
Bitiş, kahvenin içildikten sonra damakta bıraktığı hissiyat ve etkiyi ifade eder. Eğer kahveyi yudumladıktan sonra damakta bıraktığı etkisi uzun sürüyorsa, kahvenin bitişi de uzun demektir.
Şunlara da göz atın;