Tarifler kolay ve evde yapılabilir bir şekilde olsa da siz biraz daha karmaşık hale getirebilirsiniz? Yaratıcı olup denemekte fayda var.
Bu tarif, aslında kahve ile yapılsa da bir tatlı. Mucidi de sevgili dostum Emir Ali Enç… Affogato’yu herkes biliyor. Catherine de Medici buluşu ile dünyaya armağan olmuş bir lezzet. Diyeceksiniz ki aşağıdaki tarifin ne farkı var. Şöyle farkı var ki gerçek Maraş dondurması içindeki salebin, Türk kahvesinin telvesiyle girdiği reaksiyonun tada doğrudan etkisi burada belirleyici. Burada can alıcı nokta aslen salep…
Fincanın içine koyduğumuz (biraz büyük bir fincan olabilir) gerçek sade Maraş dondurmamız ile başlıyoruz. İçindeki salep oranı çok önemli. Ne kadar fazla salep kullanıldı ya da ne kadar doğal ise o kadar kusursuz sonuç alınıyor. Bakır bir cezvede ya da makinede Türk kahvemizi klasik reçetesi ile (7 gr kahve=70 ml oda sıcaklığında su) pişiriyoruz. Sonrasında kahveyi Maraş dondurmasının üzerine telvesi ile birlikte gezdirerek döküyoruz. Yaklaşık 1-2 dakika arası bekledikten sonra reaksiyon tamamlanmış olacak ki geriye afiyetle yemek kalıyor...
Tarifler kolay ve evde yapılabilir bir şekilde olsa da siz biraz daha karmaşık hale getirebilirsiniz? Bence yaratıcı olup denemekte fayda var. Özellikle Türk kahvesinin kullanıldığı reçete ve tariflerde tatların nelerle birleşebildiğine inanamayacaksınız. Sonraki sayılarda yavaş yavaş bunları paylaşıyor, bilgilerini veriyor olacağım. Bir sonraki sayıda görüşmek üzere… Afiyet olsun…
Küba’dan bir lezzet ile başlayalım. Kahve, Küba’nın önemli gelir kaynaklarından biri. Burada içtiğiniz kahveler standart klasikler olsa bile isimleriyle ayrışan ve millileşen bir yapıya sahipler. Colada, aslen bakıldığında şekerli espresso. Cortadito ise cortada ve latte karışımı denilebilir. Colada’da ayrışan nokta, yapılırken şekerin kahve ile koyu kıvama getirilmesidir. Double espresso’yla da hazırlayabilirsiniz. Fakat yaygın ve geleneksel hali moka pot ile kahvenin demlenmesidir. Yani ne espresso ne filtre kahve diyebiliriz. Demledikten sonra 2-3 çay kaşığı kadar kahveyi ayrı bir kapta 2 tatlı kaşığı şeker ile birleştiriyor ve karıştırıyoruz. Açık kahverengi ve yarı akışkan (tahin-pekmez kıvamı da olur) bir kıvama getiriyoruz. Sonrasında 50-60 ml kadar kahvenin içine bu karışımı karıştırarak ilave ediyoruz. Colada’nız hazır. Latte art yaparak ilave edeceğiniz krema kıvamına getirdiğiniz sıcak sütü de bu karışıma ilave ederseniz bir fincan Cortadito’nuz olmuş oluyor…
Küba’dan Tayland’a hızlı bir geçiş yaparsak karşımıza bir black tie çıkıyor. Aroması ve farklı lezzeti ile kolayca yapabileceğiniz bir reçete. Burada amaç çay ve kahveyi birleştirmek. Ama çayın bildiğimiz Türk çayı olmaması lazım. Tayland’daki geleneksel tarifinden yola çıkarsak, baharatlar ile zenginleştirilmiş Seylan çayı kullanılması şart. Siz de keyif aldığınız lezzet skalasına göre bir baharat karışımı yapabilirsiniz ki bence en güzeli bu şekilde olur. Sadece size özel bir tat ve tarif… Yüksek kalite bir Seylan çayına vanilya, kakule, hindistancevizi ve anason baharatlarını istediğiniz oranda ilave ederek çay karışımınızı hazırlayın.Bu çay karışımından yaklaşık bir çorba kaşığı ekleyip (bu da kendi keyif aldığınız damak lezzetine göre değişebilir, standart ölçüsü bu şekilde) şeker ile karıştırıp toplam çay miktarı 80-100 ml olacak şekilde sıcak suda (kaynayan değil) 3-4 dakika demlenmeye bırakın. 1 single shot (30 ml) espresso çekerek ayrı bir fincanda hazırda tutun. Şimdi sıra geldi birleştirme ve servise…Bu tarifte ben güzel bir sunum olması bakımından long drink cam bardak kullanıyorum. Bu bardağın yaklaşık yarısından biraz daha fazlasını buzla doldurun. Sonrasında buzlu bardağınıza sırasıyla 1-2 çorba kaşığı yoğunlaştırılmış süt ilave edin. Yoğunlaştırılmış sütü hazır alabilirsiniz. Marketlerde veya şarküterilerde süt reçeli diye de satılıyor. Kendiniz yapmak isterseniz de 1 litre süt, 1 çubuk tarçın ve 1 su bardağı toz şekeri birleştirerek yaklaşık bir saatte hazırlayabilirsiniz.Sütü buzlu bardağa ilave ettikten sonra, önce espresso sonra da demlediğimiz çay karışımını bardağınıza ilave edin. Çay ve kahveyi çok uzun olmamak kaydıyla (en fazla 10 dakika) bekletip daha sonra ilave ederseniz bardak içinde soğumanın hızı ile daha çabuk ve güzel bir lezzet sizi bekliyor olacaktır. Baharat ile espresso’nun hissedilmesi ve sütün bu tatları dengelemesiyle harika bir kompleks tat elde edeceksiniz...