Sabahları bir fincan kahve içmek dünyanın her yerindeki insanların güne başlama şeklidir. Mümkün olan en taze kahveyi elde etmenin yolu, her gün kendi çekirdeklerinizi öğütmektir ve bunu yapmanın en kolay yolu, uygun bir kahve değirmeni kullanmaktır. Ancak öğütücünüz bozulursa veya kendinizi değirmenin olmadığı bir yerde bulursanız, taze bir fincan kahve için çekirdeklerinizi öğütmenin hâlâ birkaç yolu vardır.
Ekipmanlar İle Kahve Çekirdekleri Nasıl Öğütülür?
- Kahve çekirdeklerini buz kırabilen bir makinada öğütün. Çekirdeklerinizin dörtte birini ölçün ve alana yerleştirin. Düşük ayarda ara ara durdurarak çekirdekleri öğütün. Kalan çekirdekleri de ekleyerek tamamını öğütün.
- Bir mutfak robotu kullanın. Kahve çekirdeklerinizi ölçün ve mutfak robotuna aktarın. Çekirdekleri 10 ila 20 saniye boyunca beş saniyelik çalıştırmalar ile öğütün. Öğütmenin kıvamını kontrol edin ve istediğiniz kıvama gelinceye kadar fasulyeleri kısa hamlelerle işlemeye devam edin.
- Bir el blenderini deneyin. Çekirdekleri uzun ve dar bir kaba yerleştirin. Blenderi kabın içine yerleştirin ve çekirdeklerin uçmasını önlemek için elinizle üstünü kapatın. Çekirdekleri 20 ila 30 saniye karıştırın. Öğütmeyi kontrol edin ve doğru öğütmeyi elde edene kadar 10 saniyelik hamlelerle işleme devam edin.
Manuel Olarak Kahve Çekirdekleri Nasıl Öğütülür?
- Havaneli ve harç kullanın. Harca 1 ila 2 yemek kaşığı (5 ila 10 g) kahve çekirdeği ölçün. Çekirdeklerin dışarı fırlamaması için bir elinizle harcın üstünü kapatın. Diğer elinizle havanı çevirerek çekirdekleri ezin.
- Çekirdekleri büyük bir ahşap kesme tahtası üzerine yerleştirin. Büyük bir kasap bıçağı alın ve bıçağı çekirdeklerim üzerine düz bir şekilde yerleştirin. Açık avucunuzu bıçağın düz üst kısmına yerleştirin ve çekirdekleri kırmak için baskı uygulayın.
- Onları bir oklava ile öğütün. Kahve çekirdeklerinizi ölçüp kalın plastik bir dondurucu poşete aktarın. Torbayı kapatın ve düz bir yüzeye yerleştirin. Çekirdekleri tek bir katman halinde olacak şekilde sallayın. Hafif bir kuvvetle oklavayı çekirdeklerin üzerine çekiç gibi indirerek onları kırın. Çatladıktan sonra baskı uygulayın ve doğru öğütmeyi elde edene kadar oklavayı ileri geri yuvarlayın.
Şunlara da göz atın;
- Kahve çekirdekleri hava fritözünde kavrulur mu?
- Türk kahvesinde hangi çekirdek kullanılır?
- Kahve öğütücünüzü kullanmanın farklı yolları nelerdir?
- Beyaz gömlekten kahve lekesi nasıl çıkar?