Dondurmacci'nin kurucuları Ersin Peya ve Kaya Özgül, dondurma hakkında en çok merak edilen soruları cevapladı. İşte, işin uzmanından cevaplar...
Bizce iyi dondurma karakteri olan dondurmadır; yani özenle seçilmiş ve sağlıklı girdilerin, özel reçetelerle, yaratıcılık katılarak, ülkemizde zor ama ticari kaygıdan uzak, doğal girdilerle yani taze ve gerçek ürünlerle yapılan, yapay kıvam arttırıcılar, ikame aromalar ve renkler kullanılmadan yapılan dondurmadır.
İyi dondurma tadından, renginden ve tezgahta duruşundan anlaşılır. Taze meyve nasıl tezgahta güzel duruyorsa dondurma da rengiyle hacmiyle, yapıysa tezgahta kendini belli eder. Eğer bir dondurmanın rengi adını aldığı ürünün mesela çileğin doğal rengini yansıtıyorsa, yapay-abartılı bir rengi yoksa anlaşılır. Aromanın rengi yoktur, mesela naneyi marine eder aromasını çıkarırsınız ama renk süte geçmez. Ve tabii tadından; dondurma adını aldığı ürüne ne kadar yakın lezzeti varsa ve yedikten sonra yapay ve metalik bir tat bırakmıyorsa doğal ve güzeldir.
Ne mutlu bize ki sağlıklı ve doğal ürünlerimiz takdir görüyor tüketicimiz özellikle bu konuda bize güveniyor. 13 yıl içinde bu güveni oluşturmak bizim en önemli değerimiz. Ayrıca standart piyasa girdilerine bağlı kalmadan kendi reçetelerimizle farklı ve yaratıcı ürünler sunuyor olmamız da bize biraz farklılaştırıyor diye düşünüyoruz.
Bir tutkunun hobiye, hobinin bir iş modeline dönüşmesi hikayesidir. Ev mutfağında başlayan ve hatta ilk aşamada tuz ve buz ile çok gürültülü çalışan bir geleneksel makine ile başlayıp, mutfaktan atılmayla sonlanan bir tutkunun bir tekstil ofisine taşınması ve oradan da kovulup sonunda dört başı mamur bir imalathane kurulmasıyla devam eden bir hikayedir bizimki. Yerel ve doğal olan, bu topraklardan çıkan geleneksel ürünlerin, dünya lezzetleri ile buluşmasıdır. Ürünlerimiz gibi ismimiz de yereldir, bizim coğrafyamızın tadıdır. Geleneksel Anadolu girdileri ile bu coğrafyaya ait bir markadır Dondurmaci, 60'lı 70'li yıllarda sokak aralarında dolanıp çocukları peşinden koşturan satıcı narasıdır. "Dondurmaaaccciiiii"
En önemli iddiamız zaten, tüm girdilerimizi taze ve doğal girdilerden kendimiz hazırlayıp, kendi tasarladığımız ürün çeşitleri ve reçetelerle, gıda renklendirici veya aroması kullanmadan, yapay kıvam arttırıcı ve glikoz şurubundan kesinlikle uzak durarak üretiyoruz. Günlük taze meyvelerden, ari sertifikalı çiftliklerimizden gelen çiğ sütümüzü antibiyotik ve Ph testlerine tabi tutarak, sahip olduğumuz çiğ süt işlemek için gerekli belgelerin zorunlu kıldığı tüm hijyen prosedürlerini uygulayarak ve tüm kayıtlarımız dijital bulut ortamında saklayarak üretiyoruz. Ürün geliştirme yönümüzün güçlü olması gerek müşterilerimizin özellikle, de beraber çalıştığımız restoran şeflerimizin özel taleplerini geliştirip üretmekte bizi ayrıştırıyor.
Evet dondurma her mevsim yenir hatta kışın özellikle yenir, Avrupa'da en çok kışın dondurma tüketen ülkeler İskandinav ülkeleridir. Ayrıca soğuk mikrobiyolojik üremeyi engelleyen bir ortam olduğu için kışın dondurma yemenin hiç sakıncası yoktur.
Biz dondurmayı her ürünün o güzel tadı ayrı ayrı alınabilmesi için olduğu gibi servis ediyoruz, soslamak, çikolata karamel vs. soslarla servis etmek gerçek tadı bastırır hatta sosun tadını baskın hale getirir, damağın gerçek lezzete ulaşmasını engeller. Ancak kup olarak, tatlı yanında servis ederken görsel güzellik katmak için elbette kullanılabilir. Öte yandan kullandığımız servis kepçeleri bizi İtalya gelatosundan servis olarak da ayırmaktadır ve kimliğimizin bir parçasıdır.
Kaya Özgül ve Ersin Peya
Şunlara da göz atın;