İstemeden Kilo Alıyor Olabileceğiniz 9 Neden

İstemeden kilo almak mümkün mü? Kilo almak nasıl durdurulur? İşte, istemeseniz bile kilo alıyor olabileceğiniz 9 farklı neden ve çözümleri:
İstemeden Kilo Alıyor Olabileceğiniz 9 Neden
02 Şubat 2023, 10:52

Kilo almak, özellikle buna neyin sebep olduğunu bilmediğinizde son derece sinir bozucudur. Kısıtlayıcı ve şok diyetler genellikle kilo alımında büyük bir rol oynasa da, stres ve uykusuzluk gibi faktörler buna katkıda bulunabilir. Genetik, beslenme ve çevresel faktörler de kilo almanıza neden olabilir. Kilo almanızın altında yatan nedeni bularak kilo alma sürecini durdurabilir veya daha doğru adımlarla kilo vermeye başlayabilirsiniz. İşte, istemeden kilo alıyor olabileceğiniz 9 neden:

  1. Çok fazla işlenmiş gıda yemek

Yulaf, dondurulmuş meyve ve yoğurt gibi besinler, minimum düzeyde işlenir. Ancak şekerli tahıllar, fast foos ve mikrodalga yemekleri gibi işlenmiş gıdalar, sağlık açısından oldukça zararlıdır. Dünya çapında artan obezite, yüksek oranda işlenmiş gıdalarla ilişkilidir. Yüksek oranda işlenmiş gıdalar tipik olarak kalorilerle doludur, ancak protein ve lif gibi tok hissetmenizi sağlayan temel besinlerden yoksundur. 20 kişiyle yapılan 2 haftalık bir çalışmada, katılımcılar ultra işlenmiş bir diyetle işlenmemiş bir diyete göre günde yaklaşık 500 daha fazla kalori yediler.

  1. Çok şeker tüketmek

Şeker, kek, sporcu içecekleri, dondurma, soğuk çay, şekerli kahve gibi besinleri sürekli tüketmek, kilo almanıza sebep olabilir. Birçok çalışma, şeker alımını yalnızca kilo alımıyla değil, aynı zamanda tip 2 diyabet ve kalp hastalığı dahil olmak üzere artan kronik sağlık koşulları riskiyle ilişkilendirir. 242.352 çocuk ve yetişkinde yapılan 30 çalışma, şekerli içecek alımını kilo alımı ve obezite ile ilişkilendirdi. Bu yüzden şeker alımınızı kademeli olarak azaltın.

hareketsiz yaşam

  1. Hareketsiz yaşam tarzı

Hareketsizlik, hem kilo alımına, hem de kronik hastalıklara katkıda bulunur. Masa başı çalışmak, TV izlemek, araba kullanmak gibi günlük aktiviteler hareketsizliğe sebep olur. Egzersiz yapmak ve daha az oturmak gibi birkaç basit yaşam tarzı değişikliği yapmak büyük bir fark yaratabilir. 317 çalışanla yapılan 3 aylık bir çalışma, iş günü boyunca sadece 1 saatlik oturma yerine 1 saatlik ayakta durmanın toplam yağ kütlesini ve bel çevresini azalttığını ve yağsız kas kütlesini artırdığını buldu.

elma

  1. Kısıtlı diyetler

Kısıtlayıcı yeme ve diyet yapmak, vücudunuzdaki açlık ve tokluk hormonlarında değişikliklere sebep olur. Kısıtlayıcı diyetlerin birçoğu kısa süreli yapılır ve sonrasında ara vermeyi gerektirir. Bu diyetler ilk aşamada kilo vermenizi sağlasa da, diyeti bıraktıktan sonra vücudunuz kilo almaya devam edebilir. Uzun vadede kilo vermek için, kısıtlayıcı diyetler yerine yaşam tarzı değişikliklerine odaklanmanız daha iyi olacaktır. Bunlar arasında egzersiz yapmak, işlenmiş ve şekerli gıdaları kesmek ve lif ve protein açısından zengin besleyici yoğun, bütün gıdaları yemek yer alır.

  1. Tıbbi sorunlar

Bazı tıbbi sorunlar, kilo almaya elverişli olmanızı sağlayabilir. Hipotiroidizm, kilo alma ve kilo vermede zorluğa yol açar. Depresyon, kilo alımı ve obezite ile bağlantılıdır. Yeme bozukluğu, kilo alma ve daha birçok sağlık komplikasyonuna yol açabilir. Diyabet ve cushing sendromu da kilo alımıyla ilişkilidir. Böyle bir rahatsızlığınız olup olmadığını öğrenmek için, mutlaka doktorunuza danışın.

uykusuzluk

  1. Yetersiz uyku

Uyku, genel sağlığı korumak için oldukça önemlidir. Yetersiz uyku, kilo alımını tetikleyebilir. Düşük kalorili bir diyet uygulayan aşırı kilolu 10 yetişkin üzerinde yapılan 2 haftalık bir çalışmada, gecede 5,5 saat uyuyanlar, günde 8,5 saat uyuyanlara göre %55 daha az vücut yağı ve %60 daha fazla kas kütlesi kaybetti. Uyku sürenizi artırmak kilo vermenize yardımcı olabilir. Günlük olarak uyku süresi 7-8 saat olmalıdır.

  1. Tüm gıdaları tüketmemek

Kilo vermede en önemli faktör, minimum düzeyde işlenmiş gıdaları seçmektir. Bunun yerine tüm gıdaları diyetinize dahil etmeye çalışabilirsiniz. Özellikle, sebze, meyve, fasulye, yumurta, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi besin açısından daha yoğun bütün yiyecekleri öğünlerinize eklemeye çalışın.

stres

  1. Stres

Kronik stres, kilo durumunuzu etkiler. Stres hormonu kortizolün yüksek seviyelerinin açlığı ve kilo alımına neden olabilen oldukça lezzetli, kalorisi yoğun gıdalara olan isteğinizi arttırdığı gösterilmiştir. Araştırmalar, obezitesi olan kişilerin bu durumu olmayanlara göre daha yüksek kortizol seviyelerine sahip olduğunu gösteriyor. Stres yönetimi, kilo vermenize katkıda bulunabilir. Obez 45 yetişkin üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışmada, derin nefes alma gibi gevşeme teknikleriyle uğraşanlar, yalnızca standart diyet tavsiyesi alanlara göre önemli ölçüde daha fazla kilo verdiler. Stresinizi azaltmak için yoga, doğa yürüyüşü ve meditasyonu deneyin.

  1. Fazla kalori alımı

Günde yaktığınızdan daha fazla kalori alıyorsanız, kilo almanız muhtemeldir. Kalori açısından zengin besin yönünden fakir yiyecekler, aşırı kilo alımını teşvik eder. Dikkatlice yiyerek açlık ve tokluk belirtilerine dikkat etmek, bitki besinleri açısından zengin yüksek lifli, yüksek proteinli bir diyet uygulamak, kalori açısından zengin içecekler yerine su içmek ve aktivite düzeyinizi artırmak aşırı yemekten kaçınmanın bazı basit yollarını içerir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolay kilo vermenin yolları
  2. Kış aylarında kilo alımı neden artar?
  3. Aşırı kilo hangi hastalıklara yol açar?
  4. Aç kalmadan kilo vermek mümkün mü?
  5. Kilo alma korkusu nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo