3 günde 2 kilo verdiren, 10 günde 5 kilo verdiren diyetler birçok insanın ilgisini çekiyor. Kısa sürede hızlı kilo vermek istemeniz normal ancak sağlığınız için zararlarını biliyor musunuz? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak hızlı kilo vermenin zararlarını tek tek anlattı. Buyurun bakalım…
Kilo kaybı sağlamak işin kolay tarafıdır, önemli olan verdiğiniz kiloyu uzun seneler koruyabilmektir. Diyet uygulayan insanların çoğu verdikleri kilonun yarısını yalnızca 1 sene sonra, 3-5 sene sonra ise neredeyse tamamını geri alırlar. Yapılan birçok çalışma, yavaş ve sabit hızda kilo verenlerin verdikleri kiloyu koruma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda yavaş kilo vermeyi hedefleyen diyetler, daha fazla sebze ve meyve tüketmek, daha az işlenmiş gıda tüketmek gibi sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmanıza destek sağlar.
Hızlı kilo kaybını hedefleyen diyetler genellikle kalori ve besin öğesi açısından fakirdir. Çok düşük kalorili bir diyet hızla kilo vermenizi sağlayabilir ancak verdiğiniz kilonun büyük bir kısmı su ve kastan oluşur, oysaki asıl mesele yağ kaybı sağlayabilmektir. 2016 yılında yayınlanan ve Hollanda’da yapılan bir çalışmada, katılımcıların bir kısmına 5 hafta boyunca 500 kkal’lik çok düşük kalorili bir diyet, bir kısmına ise 12 hafta boyunca 1250 kkal’lik düşük kalorili bir diyet uygulanmıştır. Çalışmanın sonunda araştırmacılar, her iki grubun da benzer miktarlarda kilo verdiğini ancak çok düşük kalorili diyet uygulayanların düşük kalorili diyet uygulayanlara göre 6 kat daha fazla kas kaybettiklerini bulmuşlardır.
Kısa sürede hızlı kilo vermek kas kaybına ve metabolizmayı düzenleyen tiroid hormonları gibi hormonların salgılanmasının bozulmasına bağlı olarak metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Yavaşlayan bir metabolizma ise günlük harcanan enerjinin azalması anlamına gelmektedir. Buna bağlı olarak da kilo vermekte daha çok zorlanmaya başlarsınız ve kilo almaya daha yatkın hale gelirsiniz.
Hızlı kilo vermek için çok düşük kalorili bir diyet uyguladığınızda demir, folat, B12, D vitamini, kalsiyum, fosfor gibi vücut için önemli işlevleri olan vitamin ve minerallerden de fakir bir diyet uygulamış olursunuz. Saç büyümesini desteklemek için yeterli besin alamayınca saç dökülmesi; yeterli B12 ve folat alamayınca aşırı yorgunluk ve anemi; bağışıklık sistemini desteklemek için yeterli kalori ve besin alamayınca zayıf bağışıklık fonksiyonu ve enfeksiyon riskinin artması; yeterli D vitamini, kalsiyum ve fosfor alamayınca zayıf ve kırılgan kemikler gibi sağlık problemleri ile karşılaşırsınız. Kısa vadede hızlı kilo vermenin diğer yan etkileri arasında da safra kesesi taşları, sinirlilik, sürekli üşüme, kas krampları, baş dönmesi ve bağırsak fonksiyonlarının bozulması bulunmaktadır.
Haftalık kilo kaybı olarak kilonuzun %1’ini hedefleyebilirsiniz. İlk hafta daha fazla kilo vermeniz normaldir, sonraki haftalarda dengelenecektir. Eğer hızlı kilo vermenizi gerektiren tıbbi bir durumunuz varsa mutlaka bir uzmandan destek almalısınız, böylece hızlı kilo vermenin beraberinde getireceği sağlık sorunu riskini en aza indirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;