Diyafram kasının kontrol edilemeyen ve tekrarlayan kasılmalarla ortaya çıkmasına, hıçkırık denir. Ansızın başlayan ve günlük hayatta sık sık rastlanan hıçkırık, genellikle ciddi bir hastalık olarak görülmüyor. 'Hıçk' sesiyle kendini gösterdiği için hıçkırık olarak adlandırılır. Dakikada 4-60 ke tekrarlayabilir. 3 farklı çeşide sahip olan hıçkırık, evde uygulanan basit yöntemlerle kısa sürede geçirilebilir.
Hıçkırık, 48 saatten kısa sürüyorsa akut hıçkırık olarak adlandırılır. 2-30 gün süren hıçkırıklar inatçı hıçkırık, 1 aydan fazla sürenler ise dayanılmaz hıçkırık olarak bilinir.
Hıçkırık, genellikle birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Ancak daha kısa sürede geçmesi için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Hıçkırıkları önlemek için kesin ve kanıtlanmış bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak kişiyi sık sık hıçkırık tutuyorsa, bazı değişiklikler yapabilir.
Hıçkırık, 48 saatten daha uzun sürüyorsa, reflü ve mide fıtığı başta olmak üzere, gırtlak hastalıkları, kalp zarı enfeksiyonu, akciğer tümörü ve beyin damarında tıkanıklık gibi hastalıkların habercisi olabilir.
Uzun süren ve kronikleşen hıçkırık, yemek yemeyi, konuşmayı ve uyumayı zorlaştırarak hayat kalitesini düşürür. Ayrıca daha önce dediğimiz gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak da görülebilir. Bu yüzden 48 saatten uzun süren ve sürekli tekrarlayan hıçkırık için, en kısa zamanda kulak burun boğaz uzmanına başvurulması önerilir.
Şunlara da göz atın;