Göz kapağında şişliğin göz etrafındaki bağ dokusunda sıvı birikmesi veya iltihap nedeniyle geliştiğini söyleyen İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Burak Aydın, “Şişmiş gözlerde ağrı olabilir veya olmayabilir. Rahatsızlık hem üst hem de alt göz kapaklarını etkileyebilir. Göz kapaklarında şişlik, basit yöntemlerle evde de tedavi edilebilir” dedi.
Bazı durumlarda, göz kapaklarında şişlik görme kaybına neden olabilecek daha ciddi bir sağlık işareti olabilir. Evde yapılan tedaviler işe yaramazsa, mutlaka bir göz doktoruna gidilmesi oldukça önemlidir.
Şiş gözler ile şişmiş göz kapakları aynı anlama gelmemektedir. Şişmiş göz kapakları veya gözler etrafında şişkinlik, alerjilere, enfeksiyona veya yaralanmaya yönelik enflamatuar bir yanıttır. Göz kapağı şişkinliği, sadece bir veya her iki gözde yaşanabilir. Göz şişliği ise genellikle uykusuzluk, yaşla ilgili doku sarkması ve genel su tutulumu ile ilgilidir. Eğer şiş gözleriniz varsa, bu durum tipik olarak her iki gözü de etkileyecektir.
Birçok rahatsızlık göz kapağında şişliğe neden olabilir. Göz enfeksiyonları, arpacıklar (göz kapağındaki kırmızı, ağrılı yumrular), göz yaralanmaları, göze darbe almak, böcek ısırması, alerji, göz kapağında kuruluk veya pullanma, kistler, göz kirpiklerinin diplerine yakın iltihaplanma, konjonktivit, kontakt lens kullanımı, selülit, tiroitten vücuda aşırı hormon üretimi, oküler herpes ve ağlamak göz kapağında şişliğe neden olabilir.
Göz kapaklarının şişmesi, alerji veya enfeksiyon gibi altta yatan bir nedenin belirtisidir. Göz kapaklarında şişlikle birlikte başka belirtilerin de olabileceğini söyledi:
Gözlerdeki şişliği önlemek için mutlaka alerji testleri yaptırılması gerekir. Alerji kaynaklı şişmiş göz kapakları düzenli olarak meydana geliyorsa, neye alerjik olduğunuzu bilmek, belirli alerjenlerden kaçınmanıza veya bunlara maruziyetinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Alerji alevlenmelerinden kaçınmaya yardımcı olmak için hipoalerjenik ve kokusuz güzellik ürünlerini seçin. Herhangi bir alerjik reaksiyonu ortadan kaldırmak için makyaj malzemesini yüzünüzde kullanmadan önce bileğinizin içinde bir yama testi gerçekleştirin.
Göz damlası kullanırken, koruyucu madde içermeyen göz damlalarını tercih edin. Normal göz damlalarında bulunan koruyucu maddeler bakteri üremesini engeller, ancak bazı insanların bu koruyucu maddelere karşı alerjisi vardır. Kontakt lens takıyorsanız, uygun hijyeni uygulayarak göz kapağınızda şişkinlik riskinizi azaltabilirsiniz. Kontakt lensleri takarken veya çıkarırken, daima ellerinizi yıkayın. Kontakt lenslerinizi ve kontakt lens kılıfınızı sık sık değiştirmek de uygun hijyenin bir parçasıdır.
Göz kapaklarındaki kısa süreli şişlikler evde yapılacak bazı uygulamalarla tedavi edilebilir.
Göz kapaklarınızda şişkinlik ile ilgili olarak, belirtiler 48 saatten daha uzun sürerse, göz kapağı şişkinliği evde tedavi ile kaybolmazsa, görme değişmeye veya kötüleşmeye başlarsa, görüş alanınızda siyah noktalar veya uçuşan noktalar ortaya çıkarsa, rahatsızlık şiddetlenir veya geçmezse, şişkinlik içinde yumru oluşmaya başlarsa, göz hareketi zorlaşırsa mutlaka bir göz muayenesi için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.
Yazar:
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Uzm. Dr. Burak Aydın
instagram.com/op.dr.burakaydin
Şunlara da göz atın;