Glutamin, bir amino asittir. Amino asitlerin asıl amaçları, proteinler için yapı taşları olarak hizmet etmeleridir. Proteinler, organlar için çok önemlidir. Zararlı bakterilerle savaşmak ve kandaki maddeleri taşımak gibi başka işlevleri de vardır. Glutamin, 2 farklı formda bulunur: L-glutamin ve D-glutamin. Neredeyse aynı olsalar da, farklı bir moleküler düzenlemeye sahiptirler. Glutamin, çeşitli gıdalarda bulunur. En çok miktarlar, hayvansal ürünlerde bulunmaktadır. Ancak bitki bazlı proteinler de glutamin bakımından büyük bir yüzdeye sahiptir. Aşağıdakiler, her gıdadaki L-glutaminden oluşan protein yüzdeleridir.
Balık, karides, yengeç gibi deniz ürünleri, mükemmel glutamin kaynaklarıdır. Deniz ürünlerini buharda veya ızgarada pişirerek beslenmenize ekleyebilirsiniz. Besin değerlerini kaybetmemeleri için, fazla pişirmemeye özen gösterin.
Etin protein bakımından zengin olduğunu bilmeyen yoktur elbet. Özellikle tavuk, sığır ve kuzu eti glutamin açısından çok zengindir. Öğünlerinize bu etleri dahil ederek glutamin seviyesini artırabilirsiniz. Ancak kalp veya tansiyon hastalığınız varsa, kırmızı et tüketimini sınırlandırmanız gerekir.
Kemik suyunda bol miktarda glutamin bulunur. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken bir besindir.
Sağlıklı yağ ve protein bakımından güçlü bir kaynak olan fındık, glutamin içeriğiyle sağlığınızı olumlu etkiler. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Bağışıklığın kuvvetlenmesine yardımcı olan kırmızı lahana da, glutamin kaynakları arasında yerini alır. Kırmızı lahanayı, çiğ olarak tüketmeniz gerekir. Çünkü pişirdikçe besin değerlerini kaybeder.
Maydanoz, yemeklere aroma katmak amacıyla kullanılan bir sebzedir. Glutamin açısından zengin olan maydanozu, küçük parçalara ayırarak yemek yapımında kullanabilirsiniz.
Karaciğer gibi sakatatlar, glutamin kaynakları arasında bulunur. Özellikle kas kaybı sonrası glutamin seviyelerinde düşüş yaşıyorsanız, sakatat tüketebilirsiniz.
Organik süt glutamin bakımından zengindir ve glutatyon üretimine de destek olur. Sabah kahvaltılarında bir bardak süt içmek, kemik sağlığınızı da olumlu yönde etkiler.
Yumurta da iyi glutamin kaynaklarından biridir. Sabah veya öğle öğünlerinize yumurta ekleyerek glutamin seviyesinin artmasını sağlayabilirsiniz.
Nohut, bezelye, mercimek gibi baklagiller de, glutamin bakımından zengin gıdalardır.
Önemli Not: Glutamin seviyenizin düşük olup olmadığını anlamak için, doktorunuzdan tahlil yapmasını isteyebilirsiniz. Eğer glutamin seviyeniz düşükse, doktorunuzun söylediği besinleri beslenmenize ekleyebilir ve gerekli görülmesi halinde takviyelere başvurabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;