Gianduja çikolatası, İtalya'nın Piedmont bölgesinden dünyaya yayılan bir lezzettir. Zengin ve kremsi bir dokuya sahip olan bu çikolata, %30 oranında orman fındığı içerir. İnce öğütülmüş fındık ve kakao karışımından oluşur. Kakao çekirdeği kıtlığıyla karşı karşıya gelen üreticiler tarafından bulunan gianduja çikolatası, günümüzde çok yaygın bir hale gelmiş ve dünyanın birçok yerine yayılmıştır.
Gianduja çikolatasının tarihi, 19. yüzyıla kadar dayanır. Napolyon Savaşlarında kakao çekirdeklerine uygulanan sınırlama, Avrupa'daki çikolata üreticilerini zora sokmuştur. Kakaoda yaşanan kıtlık, çikolata fiyatlarının fırlamasına yol açmıştır. Torino'daki çikolatacılar hem kakao stoklarını genişletmek, hem de fiyatları düşürmek amacıyla yeni çikolatalar üretebilmek için deneyler yapmaya başlamıştır. Çikolatacılar Piedmont'un yüksek kaliteli fındıklarını öğüterek çikolata ile karıştırmış ve sonunda hem lezzetiyle, hem de pürüzsüz kıvamıyla herkesin sevdiği bir karışım elde etmiştir. İlk versiyonda dilimlenerek servis edilen blok şeklinde çikolatalar yapılmış, sonrasında daha kremsi bir kıvam alması sağlanmıştır.
Günümüzde bu çikolatayı, online olarak sipariş verebilir veya çikolata üreticilerinden temin edebilirsiniz.
Gianduja, hem sade, hem de başka besinlerle tüketilebilir. En çok uyumlu olduğu ürünler ise şu şekildedir;
Şunlara da göz atın;