Karın şişkinliği ve gaz şikâyetlerinin, en sık karşılaşılan sindirim sistemi şikâyetleri arasında olduğunu belirten Medical Park Gebze Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eray Onur Mart, “Bu şikâyetlerin açığa çıkmasında gastrit, peptik ülser ve irritabl bağırsak sendromu (İBS) gibi klinik tablolar rol oynayabilmektedir. Bu klinik tabloların oluşmasında mideden asit salınımının artışı, savunma görevi gören mide duvarının zayıflaması, peristaltizm dediğimiz mide ve bağırsak hareketlerinin yavaşlaması rol oynamaktadır” dedi.
Karın şişkinliği ve gaz şikâyetleri, sindirim sisteminde en sık karşılaştığımız şikâyetler arasındadır. Bu şikâyetler ile beraber midede yanma, ağza acı su gelmesi, kabızlık gibi ek şikâyetler de karşımıza çıkabilir. Bu şikâyetlerin açığa çıkmasında gastrit, peptik ülser ve irritabl barsak sendromu (İBS) gibi klinik tablolar rol oynayabilmektedir. Bu klinik tabloların oluşmasında mideden asit salınımının artışı, savunma görevi gören mide duvarının zayıflaması, peristaltizm dediğimiz mide ve bağırsak hareketlerinin yavaşlaması rol oynamaktadır. Bu durumlar; beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve stres gibi birçok faktöre bağlı oluşabilmektedir.
Karın şişkinliği ve gaz şikâyetlerin giderilmesi elbette mümkündür. Bunun için alınması gereken bazı önlemler şunlardır:
Bu önlemlerin alınmasına rağmen benzer şikâyetlerin dirençli şekilde devam etmesi durumunda endoskopik değerlendirmeye ihtiyaç duyulabilir. Bununla beraber, benzer şikâyetlere sebep olabilen karaciğer, safra kesesi, safra yolları gibi sindirim sisteminin diğer organlarının değerlendirilmesi gerekebilir. Bu değerlendirmelerde kan tetkikleri ve radyolojik yöntemler bize yardımcı olabilmektedir. Yapılan tetkikler ve değerlendirmeler sonucunda sindirim sistemini düzenleyici ilaçların da sürece ilave edilmesiyle şikâyetlerin giderilmesi sağlanabilmektedir.
Yazar:
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eray Onur Mart
Şunlara da göz atın;