Flying chef, uçaklarda hizmet veren aşçı personellere verilen genel isimdir. Uçak yolculuğu esnasında hem yolculara, hem de kabin ekibine hizmet veren uçan aşçı, yolcu uçaklarında, özel uçaklarda ve yük uçaklarında çalışabilir. Servis aşamasında da görev alan uçan aşçılar, genellikle kıtalararası seferlerde görev alır. Kargo uçuşları ve sivil yolcu uçuşlarının yanı sıra uluslararası uçuşlarda da aşçının hazırladığı yemekler mürettebat tarafından tüketilebilir.
Uçan aşçı, yolcular için hazırlanan menüdeki yemekleri hazırlanır. Sunum uçan aşçı veya kabin görevlisi tarafından yapılabilir. Uçan aşçının yönetimin belirlediği menüdeki tariflere hakim olması gerekir. Yolcuların uçuş deneyimini iyileştirmek ve kişiye göre menü hazırlamakla sorumludur. Uçan aşçı, malzeme listesini de düzenli olarak takip etmeli ve mutfak çalışanlarını koordine etmelidir.
Genellikle ön lisans veya lisans mezunu olan adaylar tercih edilir. Kamu kurumlarından alınan sertifikalar iş imkanını artırır. Aşçılık ve servis odaklı eğitim alan kişiler tercih edilir. Aşçılık sertifikaları, uçan aşçı olmak isteyen kişilere avantaj kazandırır. Ön elemeden geçen adaylar mülakata alınır. Ardından 2 aylık zorlu eğitim dönemlerinden geçmeleri beklenir. Bu eğitimde psikolojik ve fiziksel testler yapılır. Uçan aşçı olmak isteyen kişilerin;
Uçan aşçının seyahat engeli olmaması ve mutfak ekipmanlarını ustalıkla kullanabilmesi gerekir. Özellikle kıtalararası seyahatler için en az bir yabancı dili olması önemlidir.
Şunlara da göz atın;