Hem adı, hem tadı, hem de rengiyle çok sevilen bir meyveyi sizlere tanıtıyoruz. Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen ejder meyvesi, kaktüsgiller familyasına özgü bir bitkidir. Son zamanlarda popüler olan bu meyve, hem tatlı yapımında, hem de sade bir şekilde tüketilebilir. Özellikle görünümü ile dikkat çeken ejder meyvesinin yetiştiriciliği ise son yıllarda artış göstermektedir. Ejder meyvesini evde yetiştirmek büyük bir emek ve sabır istiyor, fakat imkansız değil. Doğru noktaları öğrendikten sonra siz de evinizde ejder meyvesi yetiştirebilir, kendi ellerinizle yetiştirdiğiniz organik meyveleri afiyetle tüketebilirsiniz. Peki, evde ejder meyvesi (pitaya) nasıl yetiştirilir? İşte, ejder meyvesi bakımı:
Tropikal bir meyve olan ejder meyvesini yetiştirmek için, en ideal toprak kumlu topraktır. Eğer bahçe toprağınız varsa, bunu kumla karıştırarak da kullanabilirsiniz. Saksı seçerken ise dikkat etmeniz gereken nokta, drenaj deliklerinin olmasıdır. Eğer drenaj delikleri olmazsa, su bitkiye fazla gelir ve köklerini çürütür.
Ejder meyvesini ekebilmek için verimli tohum elde etmeniz gerekir. Bu tohumları güvendiğiniz çiçekçilerden doğrudan temin edebilirsiniz. Diğer seçenek ise tohumları meyvenin içerisinden çıkartmaktır. Bunun için, ejder meyvesinin içinde bulunan siyah tohumları zarar vermeden dikkatlice çıkartın ve nemli kağıt havlu üzerine koyun. Tohumları kağıt havluya koyduktan sonra, üzerini tekrar nemli kağıt havlu ile kapatın. Bu şekilde en az 1, en fazla 7 gün bekletin.
Çimlendirme işlemi için, plastik bardak veya çimlendirme kaplarının içerisine uygun toprağı koyun. Ardından beklettiğiniz tohumları bu toprağın üzerine serpiştirin. Tohumların üzerine çok az toprak serpiştirin. Bu esnada tohumları çok fazla toprakla kapatmamaya özen gösterin. Ejder meyvesinin toprağı sürekli nemli olmalıdır. Bu yüzden sulama işlemini de düzenli bir şekilde yapın. Adımları doğru uyguladıktan 20-30 gün sonra çimlenme işlemi istenen seviye gelecektir.
Çimlenen bitkileri saksıya aktarmak için, küçük, drenaj delikleri olan bir saksı kullanın. Saksının içini kumlu toprak ile doldurun. Çimlenen bitkinizi eldivenle dikkatli bir şekilde çıkartın ve saksının içerisine ekin. Bu adımları olabildiğinde dikkatli uygulayın.
Ejder meyvesi, (pitaya), kaktüsgiller familyasından bir bitki olduğu için çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Bu yüzden toprak kurudukça sulama işlemi yapabilirsiniz. Ancak sulama esnasında suyu sadece toprağa dökmeli, bitkinin gövdesine gelmemesine özen göstermelisiniz.
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin. Bitkinizi soğuklardan koruyun. Ejder meyvesi 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda kurumaya başlayacaktır. Ejder meyvesini yetiştirmek için ideal sıcaklık 28 derecedir.
Bitkinin hemen meyve vermesini beklemeyin. Pitaya, bakım ve emek isteyen bir meyvedir. Bu yüzden adımları doğru bir şekilde uygulamalı ve sabırlı olmalısınız. Ejder meyvesi kendi kendine meyve üretebilen bir bitki olsa da, bazen tozlaşmaya ihtiyaç duyar. Tozlaşmayı sağlayabilmek için en az 2 ejder meyvesi bitkisini yan yana koymalısınız. Bu durum bitkinin meyve verme ihtimalini yükseltir.
Şunlara da göz atın;