Enteral beslenme, gastrointestinal (GI) sistem yoluyla gıda alımını anlatan bir ifadedir. GI yolu ağız, yemek borusu, mide ve bağırsaklardan oluşur. Beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar kalori alamadığınızda tüple besleme zorunluluk haline gelebilir. Bu durum fiziksel olarak kişinin yemek yiyemediği, güvenli bir şekilde besin alamadığı ya da kalori ihtiyacının kişinin yemek yeme kapasitesinin çok ötesinde geçtiği durumlarda yaşanıyor. Diyetisyen Gülçin Işık, bu noktada enteral beslenmenin ihtiyaç duyulan tüm besinlerin ağızdan veya tüple alınmasını ifade ettiğini söylüyor. Enteral beslenme konusuna yakından bakalım.
Işık, enteral beslenme ile ilgili şu bilgileri paylaşıyor: Yaşamak için beslenmeye ihtiyaç duyarız. Bazı durumlar da beslenmemizi etkileyebilir. İştah azalması, yutma güçlüğü veya yemek yemeye engel olabilecek herhangi bir hastalık olması durumunda kişinin günlük beslenmesini sağlayabilmek adına enteral beslenme desteğini kullanırız. Bu hastalıkların durumuna göre beslenme modeli parenteral (damar yoluyla) da olabiliyor. Ancak önceliğimiz her zaman için normal beslenmeye en yakın haldir. Bu yüzden enteral beslenme üzerinde yoğunlaşacağım.
Enteral beslenme, ihtiyaç duyulan tüm besinlerin ağızdan veya tüple beslenilmesi olarak ifade edebiliriz. Beslenme miktarı, türü, çeşidi, yolu tamamen kişiye özel uygulanmaktadır. Hastalığının iyileştirilmesine, oluşabilecek enfeksiyonların engellenmesine yönelik, mümkün olduğunca normal yaşam tarzına uygun olacak şekilde bireysel olarak karar verilir.
Enteral beslenme, sindirim sisteminin (gastrointestinel sistemin) düzgün çalışmasını sağlar. Tüm besin maddelerinin emilimini sağlayarak, yağ ve protein metabolizmasını destekler. Bağırsakların pH değerini ve florasını korumaya yardımcı olur. Yara iyileşmelerini hızlandırmaya yardımcı olur, enfeksiyöz durumlardan korur.
Bu enteral tüpler nazogastrik, oral gastrik, nazoduedonal, nasojejunal şeklinde olabilir ya da tüpe gerek duyulmadan enteral solüsyonlar olarak kullanılabilir. Bu da hastanın/kişinin mevcut hastalık durumlarına bağlı (diyabet/laktoz intoleransı vb.), ihtiyaç duyulan kalori ihtiyacına göre bireysel olarak karar verilmektedir.
Hastalığa özel olarak farklı farklı çeşitlerde bulunmaktadır.
Önemli Not: Her ne kadar iyileştirici etkilerinden bahsetmiş olsak da enteral beslenmeye bağlı; kabızlık, ishal, dehidrasyon, karında enfeksiyon, cilt sorunları gibi farklı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza başvurun.
Yazar:
Dyt. Gülçin Işık
Şunlara da göz atın;