Tüm günün yorgunluğunu atmanızı sağlayacak köpüklü bir Türk kahvesine kim hayır diyebilir ki? Hem kokusuyla, hem de kıvamıyla damakları şenlendiren Türk kahvesi, en güzel anların eşlikçisi desek yanlış olmaz. Çikolata ve lokumla birlikte sunulan bu özel kahve, Türk kahvesi, su ve isteğe göre şeker ile hazırlanır. Ancak lezzetli bir kahve hazırlamak için, pişirme aşamasında kullanılan ekipman da son derece önemli. Son yıllarda bakır cezveler popüler olsa da, kahve yapmayı büyük ölçüde kolaylaştıran elektrikli cezve kullanımı da yaygınlaşmaya başladı. Peki, lezzetli bir Türk kahvesi için hangi cezveyi kullanmalıyız? İşte, Türk kahvesi yapımında kullanılan cezveler:
Son yıllarda sık sık tercih edilen elektrikli cezveler, köpüklü bir kahve hazırlamak için özel olarak tasarlanıyor. Elektrikli cezveye su ve kahve konulduktan sonra düğmeye basılıyor ve pişirme süresi cihaz tarafından otomatik ayarlanıyor. Elektrikli cezveler köpüklü kahve yapsa da, sadece tabandan ısındığı için kahve eşit bir sıcaklıkta olmuyor. Bu da tadının farklı olmasına yol açabiliyor.
Çelik cezveler, kahveyi hızlı pişirmek amacıyla tasarlanmış. Diğer cezvelere göre daha kısa sürede pişirmenizi sağlasa da, kahvenin ekstraksiyon süresi kısalıyor ve tadı olumsuz etkileniyor.
Türk kahvesi denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de, bakır cezveler. Pişirme süresini ayarlama imkanı veren bakır cezveler, ortalama 2-3 dakikada kahveyi hazırlamanızı sağlıyor. Bol köpüklü bir kahve hazırlamak için, ilk taşımda köpükler fincanlara dökülüyor, ikinci taşımda ise kahvenin kabarması sağlanıyor. Bakır cezve, ısıyı kahvenin her tarafına eşit dağıtıyor. Bu özellik sayesinde kahvenin lezzeti ve aroması daha iyi oluyor. Ayrıca bakır cezvelerde antibakteriyel özellik bulunuyor.
Cam cezveler, ısıya dayanıklı camlardan üretiliyor. Kahvenin ağır ağır pişmesini sağlayan cam cezve, kahvenin kendine has aromasını ortaya çıkarıyor. Ancak kahve ve su lekesini tutabildiği için, temizlenmesi diğerlerine göre daha zor oluyor.
Hangi cezveyi kullanırsanız kullanın, doğru ölçü ve pişirme yöntemleri ile lezzetli bir Türk kahvesi hazırlayabilirsiniz. Ancak kahvenin eşit bir şekilde pişmesini, kokusunu ve lezzetini tam olarak almak istiyorsanız, bakır cezveleri tercih edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;