Türk mutfağında köfte tariflerinin yeri bir başkadır. Kalabalık sofralarda, diyet menülerinde ve bayram yemeklerinde sık sık yer verilen köfteler, hem kuru, hem de sulu bir şekilde hazırlanabilir. Köftenin ana malzemesi kıyma ve baharatlar olsa da, bazı çeşitlerinde kıyma yerine bulgur kullanılır. Peki, köfte nasıl yapılır? En lezzetli köfte çeşitleri nelerdir? Türk mutfağının en sevilen köfte tariflerini sizler için yazımızda derledik. Listemizdeki tarifleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına köfte tarifleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, tamamı denenmiş, kolay ve leziz 30 köfte tarifi:
Adana yöresi ile özdeşleştirilen fellah köfte, ince bulgur ve irmik ile hazırlanır. Domatesli sos ile tatlandırılan fellah köfte, yalnızca 30 dakika da sofralardaki yerini alır.
Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan klasik köfte, anne köftesi olarak da bilinir. Ana malzemeleri kıyma, baharat ve yumurta olan klasik köfteyi hazırlamak 15, pişirmek ise ortalama 10 dakikadır.
Türk ve Yunan mutfağında sık sık tüketilen İzmir köfte, klasik köfte ile benzerlikler gösterir. Genellikle tavada veya fırında pişirilen İzmir köfte, közlenmiş domates, biber ve sos ile birlikte sunulur.
Osmanlı'dan miras kalan kadınbudu köfte hem ismi, hem de lezzeti ile dikkat çekmeyi başaran bir yemektir. İç harcında kıyma kullanılan köfteler, buğday unu ve galeta unu ile harmanlanır. Ortalama 40 dakika da sunuma hazır bir hale getirilir.
Peynir ve köftenin uyumunu denemek isteyenler için, listemize kaşar peynirli köfte ile devam ediyoruz. Bu tarif için dana ve koyun eti kullanılması önerilmektedir. İç harcın peynir ile lezzetlendirildiği kaşar peynirli köfte, yalnızca 25 dakika da sofraların baş köşesine konulur.
Kıyma, domates suyu ve baharat ile hazırlanan hasanpaşa köftesi, özellikle Ramazan ve bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Hazırlanan köfteler, patates püresi ile birlikte servis edilir.
Farklı tatlar denemek isteyenler için bol sebzeli, terbiyeli köfte tarifini öneriyoruz. Sulu olarak sunulan terbiyeli köfte dana kıyması, kereviz, patates ve havuç ile hazırlanır.
Gaziantep yöresi ile özdeşleştirilen islim köfte; 'islim kebabı' ve 'kürdan kebabı' olarak da bilinir. Kızarmış patlıcanların köfte ile doldurulmasıyla hazırlanan islim köfte, közlenmiş domates ve kaşar peyniri ile birlikte sunulur.
Hazırlaması 15, pişirmesi ise yaklaşık 30 dakika olan domatesli köfte, klasik köfte ile benzerlikler gösterir. Hazırlanan köfteler, domates sosunun üzerinde sunulur.
Kıyma ile hazırlanan garnitürlü rulo köfte, patates püresi üzerinde servis edilir. Lezzetini arttırmak için bezelye, havuç ve patates gibi garnitür malzemeleri eklenir. Ortalama 40 dakika da sofralarda ki yerini alır.
Türk mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan inegöl köfte, Bursa yöresi ile özdeşleşmiştir. İsmini, Bursa'nın aynı isimli ilçesinden almaktadır. Böbrek yağı, kıyma ve karbonat ile hazırlanan inegöl köfte, Balkan ülkelerinde de rağbet görmektedir.
Malatya mutfağı ile özdeşleşen sıkma köfte, ince bulgur ve irmik ile hazırlanır. Ortalama 30 dakika da hazırlanan sıkma köfte, sarımsaklı yoğurt ile birlikte servis edilir.
Özellikle kalabalık sofralarda yer verilen karma köfte, diğer köftelerden daha farklı bir şekilde hazırlanır. Yapımında hindi ve tavuk kıyması kullanılır. Görünümü ile keki andıran karma köfte, zengin baharatlarla harmanlanır.
Geleneksel tatlardan vazgeçemeyenler için de bir önerimiz var. Klasik köfte ile benzer şekilde hazırlanan fırın köfte, domates sosu ile birlikte sunulur. Düşük kalorisi ile diyet listelerinde de yer verilen fırın köfteyi, peynir ile zenginleştirebilirsiniz.
Cacıklı Arap köftesi, Antep mutfağına özgü bir yemektir. Aynı zamanda Hatay ve Adana'da da sık sık tercih edilir. Bulgur, kıyma ve baharat ile hazırlanan köfteler, cacıkla birlikte sunulur.
Patlıcan ve köfteyi bir araya getirdik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Dana kıymasıyla hazırlanan köfteleri, ince dilimlenmiş patlıcanlar ile sıralı olarak dizdikten sonra, size yalnızca afiyetle yemek kalıyor.
Yöresel tatlar sevenler için, Adana mutfağından enfes bir tarifle karşınızdayız. Kıyma ve ince bulgur ile hazırlanan köftelerin içini, kıymalı cevizli iç harç ile dolduruyoruz. Üzerine frenk soğanı serpiştirdikten sonra sini köfteyi sofraların baş köşesine alabilirsiniz.
Bulgur ve kıymanın birleşimi ile hazırlanan süzek yapması, Antep ve çevresinde sık sık tüketilen bir yemektir. Süzek, 'süzgeç' anlamında kullanılır. Hazırlanan köfteler süzgecin üzerinde buharda pişirildiği için, ismi süzek yapması olarak bilinmektedir.
Kıyma, yumurta ve krema ile hazırlanan köfteler tavada kızartılır. Kemik, defne yaprağı, havuç ve sirke ile hazırlanan sos ise, pişirilen köftelerin üzerine dökülür. Farklı lezzetiyle yemeye doyamayacağınız soslu köfteleri davet yemeklerinde sunabilirsiniz.
Kıyma ve galeta unu ile hazırlanan köftelere sandal şekli verilir ve orta kısmı çukurlaştırılır. Hazırladığınız sandal köftelerin ortasını patates püresi veya garnitür ile doldurabilirsiniz.
Hazırlaması 10, pişirmesi yaklaşık 30 dakika olan püreli tepsi köftesi, oldukça farklı bir şekilde sunulur. Tabanı köfte ile doldurulan tepsinin üzeri patates püresi ve kaşar peyniri ile doldurulduktan sonra, size yalnızca pişmesini beklemek kalıyor.
Dana ve kuzu etiyle hazırlan köfteleri arpacık soğanı ile bir araya getiriyoruz. Köftenin lezzetini arttırmak için, salçalı sos ile birlikte sunmanız önerilir.
Kıyma, yulaf ezmesi ve Meksika biberi ile hazırlanan leziz bir tarifimiz var. Özellikle Fransız mutfağında sık sık kullanılan hardal sosu ile, köftenizi lezzetlendirebilirsiniz.
Zencefilli ve susam soslu köfteyi, diğer köftelerden farklı kılan şey hindi kıyması ile hazırlanmasıdır. Yapımında susam yağı, zencefil, soya sosu ve bal kullanılan zencefilli ve susam soslu köfte, yeni tatlar denemek isteyenlerin favorisi olacak.
Ana malzemeleri kapari, kıyma, parmesan peyniri ve fıstık olan tatlı ekşi soslu fıstıklı köfte, yaklaşık 40-45 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Lezzetini arttırmak için, kuş üzümleri ile birlikte servis edin.
Tavuk kıyması, limon otu ve kişniş ile hazırlanan köfte, hem hafifliği, hem de lezzeti ile gönülleri fethedecek bir tariftir. Limon otlu ve kişnişli köfteleri isteğe göre tavada ya da ızgarada pişirebilirsiniz.
Adaçayı, hardal, kapari ve kıyma ile hazırlanan köfteler, yeni tatlar keşfetmek isteyenler için özel olarak sunuluyor. Ortalama 20 dakika da pişirilen köfteleri karnabahar sosu ile harmanladıktan sonra servis edebilirsiniz.
Diyarbakır mutfağına özgü bir yemek olan patlıcan dizme, sulu köfte çeşitlerinden biridir. Dilimlenmiş patlıcan ve köfteler, salçalı sos ile harmanlanır ve fırında pişirilir.
Et yemeklerine farklı bir lezzet katan domates sosunu, bu kez köfte yapımında kullanıyoruz. Kaşar peyniri ile lezzetlendirilen patatesli ve domates soslu köfteleri, toplamda 40 dakika da hazırlayabilirsiniz.
Hem lezzeti, hem de şık sunumuyla yemeye doyamayacağınız bir tarifimiz var. Ana malzemeleri un, kıyma ve biber olan tadı unundan köfteleri, kalabalık sofralarda sunabilirsiniz.