Elma sirkesi, yemek yapımında en çok kullanılan sirke türlerinden biridir. Yemek pişirmede, fırınlamada, sos yapımında sık sık kullanılır. Elma sirkesinin yapımında, doğranan elmalar kavanoza alınır ve üzerine su eklenir. Etanol oluşturmak için mayalanmaya bırakılır. Doğal bakteriler, etanolü sirkenin ana bileşeni olan asetik aside dönüştürür. Bir şişe elma sirkesinin tamamının kullanılması, uzun sürebilir. Bu da elma sirkesinin son kullanma tarihinin geçip geçmeyeceği hakkında meraklanmanıza neden olabilir. Bu yazımızda, elma sirkesinin son kullanma tarihi hakkında merak ettiklerinizi cevaplayacağız.
Sirkenin asidik yapısı, onu kendi kendini koruyan bir kiler elyafı yapar. Bu da son kullanma tarihinin geçmediği anlamına gelir. 0-14 arasında değişen pH ölçeği, bir maddenin asitlik ve bazlık seviyesini gösterir. Elma sirkesinin ana bileşeni olan asetik asit, 2-3 arasındadır ve oldukça asidik bir pH'a sahiptir.
Sirke, doğal antimikrobiyal özelliklere sahiptir. E. coli, Staphylococcus aureus ve Candida albicans gibi hastalığa neden olan mikropların büyümesini önleyebilir.
Elma sirkesi, yaşlandıkça puslu bir hale gelmeye başlayabilir. Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur. Oksijenlenme, zamanla sirkede bulunan 2 koruyucu olan sitrik asit ve kükürt dioksitin salınmasına da neden olabilir. Bu durum elma sirkesinin tadını olumsuz yönde etkileyebilir.
Sirkenin tam olarak bozulması için, asidik özelliğini kaybetmesi gerekir. Sirkenin asit oranı düştüyse, tadında ve kokusunda rahatsız edici farklılıklar oluşabilir. Bu gibi durumlarda, gıda güvenliğini sağlamak için sirkenin kullanılması önerilmez.
Elma sirkesini saklamanın en iyi yolu, mutfak kileri, bodrum veya erzak dolabıdır. Sirke, güneş ışığından uzak, karanlık ve serin bir yerde saklanmalıdır. Ayrıca sirke kabının, hava geçirmediğinden emin olunmalıdır. Sirkeyi buzdolabında saklamak raf ömrünü uzatmaz. Bu yüzden mümkünde elma sirkesi, mutfak kileri gibi serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.
Şunlara da göz atın;