Nasır, sürtünme ve baskının yoğun olduğu bölgelerde meydana gelir. Deri, kendini korumak amacıyla kalınlaşır ve sertleşir. Hafif tümsekler içeren deri tabakalar meydana gelir. Bu tabakalara nasır adı verilir. Nasırın sert, yumuşak ve tohum olmak üzere 3 farklı türü vardır. Sert nasırlar, ağrı ve acıya sebep olabilir. Nasır, en çok topuk ve ayak bölgesinde görülse de, bazı durumlarda el ve avuç içinde de görülebilir.
Ellerde görülen nasırın başlıca nedeni, sık sık kullanılan el aletleridir. Kazma, kürek, sopa gibi el aletlerini sürekli kullanmak, ellerde sürtünme ve baskı yaparak nasıra neden olur. Bu kişiler, nasır oluşumunu önlemek için eldiven kullanmalıdır.
Öncelikle nasır, cildin kurumasına bağlı olarak da gelişebilir. Bu yüzden sürekli temasa maruz kalan bölgeler, düzenli olarak nemlendirilmelidir. Bunun dışında A ve E vitamini, nasır oluşumunu engelleyebilir. Beslenmenizde, bu vitaminleri içeren sebzelere yer verebilirsiniz. El, ayak, diz gibi sürtünmeye uzun süre maruz kalan kişiler, bu bölgelerde koruyucu ekipman kullanmalıdır. Eldeki nasır için uygulayabileceğiniz yöntemler;
İçinde E vitamini bulunan badem yağını, nasırlarınıza sürün ve yünlü bir eldiven giyin. Ertesi gün bölgeyi ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Nasırlarınızı yumuşatmak için, düzenli olarak nemlendirici krem kullanmaya özen gösterin.
Soğan ve sarımsak, antibakteriyel etkilidir. Yatmadan önce soğan veya sarımsağı ikiye bölün. Daha sonra nasırlarınıza sürün ve eldiven giyin.
Ellerinizi ılık suda bekletin. Daha sonra nasırlı bölgelere badem yağı ile masaj yapın ve yumuşatın. Ardından nasırları ponza taşıyla bastırmadan ovalayarak küçültebilirsiniz. Ancak bu yöntem ağrısız nasırlara uygulanmalıdır.
Sertleşen dokuyu yumuşatan ve ağrıları azaltan 4-5 adet aspirini, ezerek toz haline getirin. Üzerine yarım tatlı kaşığı limon suyu ekleyin ve macun kıvamına getirin. Nasırlı bölgeyi, bu macun ile ovun ve üzerini ılık bir havlu ile kapatın. 10-15 dakika beklettikten sonra ponza taşı ile ölü deriyi törpüleyin.
Yukarıdaki yöntemler, kesin bir tedavi değildir. Alternatif olarak uygulanabilir. En doğru tedavi için, doktordan yardım alabilirsiniz.
Önemli Not: Nasırlarınızı asla kesici ve delici aletlerle kazımaya çalışmayın. Diyabet hastası olanlar, nasırı iltihaplı ve ağrılı olanlar, bu yöntemleri denemeden önce mutlaka doktora başvurmalıdır.
Şunlara da göz atın;