Marmara Bölgesi'nde yer alan Edirne, Türkiye'nin en batısında bulunan şehirdir. Trakya kesiminde yer alır. Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır komşusudur. Karasal iklim görülen bu şehir; camileri, çarşıları, nehri, köprüsü ve yemekleri ile ünlüdür. Yöresel yemekleri, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de ilgi görür. Edirne'nin en meşhur yemeklerine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik ve kırmızı et ile hazırlanan mutancana, Osmanlı'dan miras kalmıştır. Edirne mutfağına özgü bir yemek olan mutancana, genellikle kuzu veya geyik eti ile hazırlanır.
Ana malzemesi bulgur ve salça olan bu çorba, kış aylarında şifa kaynağı olarak tüketilir.
Edirne'nin en meşhur ve en lezzetli yemeği şüphesiz ki ciğer tavadır. Ciğer sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan bu yemek, şehre gelen turistlerinde ilgisini çekiyor.
Edirne de ciğer satılan restoranlarda mutlaka köfteye de yer verilir. Sebze ve kıymalı harç ile hazırlanan Edirne köftesi de, yoğun ilgi gören yemekler arasındadır.
Köklü bir geçmişe sahip olan elbasan tava, genellikle kuzu eti ile hazırlanır. Arnavut mutfağıyla özdeşleşse de, ülkemizde en güzel elbasan tavalar Edirne mutfağında hazırlanmaktadır.
Ciğer ile hazırlanan ve rağbet gören bir diğer yemek ise ciğer sarmadır. Koyun gömleği ve iç harç ile hazırlanan ciğer sarmanın tadı damağınızda kalacak.
Patlıcan, domates, sarımsak ve maydanoz ile hazırlanan mamzana, hem salata, hem de meze çeşidi olarak bilinir. Ana yemeklerin yanında sunulan mamzana, Edirne mutfağı denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biridir.
Bohça böreği, ismini şeklinden alan bir börek çeşididir. İsteğe göre kıyma, peynir ve patatesle de hazırlanabilir.
Yemeklerin yanında servis edilen patlıcan turşusu, genellikle Trakya'da tüketilir. Özellikle kuru fasulye, nohut gibi bakliyat yemeklerinin vazgeçilmezidir.
Rumeli mutfağından Trakya'ya getirilen damat paçası, bayram ve düğün sofralarında sık sık yer alır. Ana malzemeleri yoğurt, tavuk ve yufkadır. Bursa, Edirne, Çanakkale ve Kırklareli'de yoğun olarak tüketilir.
İncecik açılmış yufka ve ceviz içiyle hazırlanan oturtma, şerbetli bir tatlıdır. Yufkalar kuruduğunda içi ceviz ile doldurulur ve rulo şeklinde sarılır. Pişirme işleminin ardından tatlının üzerinde şerbet ve tarçın gezdirilir.
Edirne'de hazırlanan tatlıların olmazsa olmazı haline gelen badem, ezme yapımında da yer alır. Kolayca hazırlanan badem ezmesi, genellikle bayram sabahlarında ve misafir ağırlarken sofralardaki yerini alır.
Son olarak yörenin en lezzetli tatlılarından biri de kavala kurabiyesidir. Ay şeklinde hazırlanan kurabiyenin içinde fındık ve badem kullanılır. Üst kısmı ise pudra şekeri ile süslenir. Kavala kurabiyesi, Edirne'den dönmeye hazırlanırken hediye olarak alınan lezzetlerden biridir.
Ana malzemeleri şeker, un, süt ve bademdir. Bu tatlının ismi, askerlere ithaf edilmiştir. Edirne'de askere gidenler helva ile uğurlanır ve döndüklerinde de helva ile karşılanır. Bu nedenle helvanın ismi gazi olan askerlerden gelmektedir.
Astarlı sütlaç olarak da bilinen zerde, safran, zerdeçal veya haspir ile renklendirilir. Tabanında klasik sütlaç, üzerinde ise astarı vardır. Aroma katmak için ıtır yaprağı ekleyebilirsiniz.
Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan cevizi, damla sakızı ve şerbet ile bir araya getirdik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Edirne mutfağında çok sevilen ceviz tatlısı, karanfil ile tatlandırılır.
Edirne'de Gezilecek Yerler
Bir gün yolunuz Edirne'ye düşerse, mutlaka görmeniz gereken 10 yer.
Şunlara da göz atın;