Mantı, dünya çapında sevilen yemeklerin başında geliyor. Bazı ülkelerde kıymayla yapılırken, bazı ülkelerde sebzeli harçlar hazırlanıyor. Bazı yerlerde haşlayarak, bazı yerlerde ise fırınlama usulüyle pişiriliyor. Bunun yanı sıra Asya ülkelerinde çorba gibi sulu bir yemek olarak sunuluyor. Hangi şekille hazırlanırsa hazırlansın, mantı dünyada çok seviliyor. CNN Travel, dünyanın en lezzetli mantılarını açıkladı. Listede Türkiye'de yer alıyor.
Çin mutfağıyla özdeşleşen xiaolongbao geleneksel olarak domuz etiyle doldurulan bir mantı türüdür. Dünyanın en iyi mantısı olarak seçilen xiaolongbao, bazı yerlerde karides, yengeç eti ve vejetaryen dolguları ile doldurulur. Şekil vermesi zordur ve büyük porsiyonlarda sunulur.
İtalyan mutfağından dünyaya yayılan ravioli, dünyanın en sevilen ikinci mantısı olarak biliniyor. Ricotta peyniri, ıspanak veya kıymalı ile doldurulan ravioli, genellikle domates sosu ile birlikte servis edilir.
Bakınız; Ravioli tarifleri
Çin mutfağından wonton, dünyanın en iyi üçüncü mantısı olarak gösteriliyor. Hamurun kare şeklinde sarılmasıyla hazırlanan bu mantı, sebzeli veya kıymalı dolgu ile doldurulur. Wonton aynı zamanda su eklendiğinde çorba olarak sunulur. Çorba olarak sunulmayacaksa kızartma usulüyle pişirilir.
Türk mutfağından Kayseri mantısı, dünyanın en iyi 4. mantısı olarak biliniyor. İnce açılan hamurun kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan Kayseri mantısı, küçük boyutlarda sunuluyor. Sarımsaklı yoğurt ve toz biberli sos eşliğinde servis ediliyor.
Bakınız; Kayseri mantısı
Slovakya mutfağından halusky, Orta Avrupa mutfağında oldukça meşhur. Sotelenmiş lahana ve soğanlı erişteden oluşan bu yemek, patates ve peynir ile zenginleştirilir.
Endonezya usulü siomay, listenin altıncı sırasında yer alıyor. Buharda pişirilmiş balık böreği olarak da bilinan siomay, ton balığı, uskumru, karides gibi deniz ürünleri ile hazırlanır. İsteğe göre lahana, patates ve tofu ile hazırlanan versiyonları da yapılabilir.
Hong Kong usulü karidesli wonton, Çin mutfağındakiyle benzer şekilde hazırlanır. Susam yağı, soya sosu ve istiridye sosu ile zenginleştirilen bu yemek, kızartma usulüyle pişirilir.
Bakınız; Karides wonton
Safranbolu ile özdeşleşen piruhi, üçgen şeklinde kapatılır. Genellikle içi boş olsa da, bazı yörelerde sebzelerle zenginleştirilir. Hem Türk, hem de Polonya mutfağında oldukça popülerdir.
Hint mutfağıyla özdeşleşen modak, aslında bir tatlı yemeğidir. Dolgu olarak hindistan cevizi kullanılır. Dışında yumuşak pirinç unu ve buğday unu karışımı kullanılır.
Kuzu ve dana kıymasıyla hazırlanan düşbere, dünyanın en iyi mantıları listesinde onuncu sırada yer alıyor. Azerbaycan mutfağından dünyaya yayılan bu mantı, büyük porsiyonu ve şık sunumuyla çok seviliyor.
Bakınız; Azerbaycan mantısı
Şunlara da göz atın;