Dumping sendromu, midenin hızlıca boşalmasının yol açtığı mide bulantısı, ishal ve yemek sonrası yorgunlukla ilişkili bir rahatsızlıktır. Ağız yoluyla alının besinler, mideden on iki parmak bağırsağına geçer. Eğer bu geçişler hızlanırsa, dumping sendromu oluşur. Özellikle yüksek düzeyde basit karbonhidrat alınması durumunda görülür. Gastrik bypass cerrahisi geçiren hastalarda ortaya çıkabilir.
Dumping sendromu belirtileri erken ve geç olmak üzere ikiye ayrılır. Erken belirtiler, yemek yedikten sonra 10-30 dakika içinde ortaya çıkar. Bu belirtiler;
Erken belirtiler genelde 7-12 hafta içinde kendiliğinden çözülür.
Geç belirtiler ise, yemekten sonra 1-3 saat içinde görülür. Belirtiler şu şekildedir;
Bazı hastalar, hem erken, hem de geç belirtileri yaşayabilir. Dumping sendromu yüksek miktarda kilo kaybettirebilir. Bu yüzden belirtiler görüldüğü zaman, mutlaka doktora danışmak gerekir.
Bu sendromda midedeki yiyecekler ve mide suları, aşırı hızlı ve kontrolsüz bir şekilde ince bağırsağa doğru hareket eder. Bunun en yaygın sebebi, mide ile ilgili geçirilen operasyonlardır. Gastrektomi, gastrik bypass ve özofajektomi ameliyatlarından sonra görülebilir.
Erken dumping sendromu, 3 ay içinde kendiliğinden çözülebilir. Bu süreçte beslenme değişiklikleri ile semptomlar hafifletilebilir. Ancak bazı durumlarda beslenme değişiklikleri yetersiz kalır ve ilaçla tedaviye başlanabilir. Erken ve geç dumpling sendromunda, doktor ameliyat önerisinde bulunabilir.
Şunlara da göz atın;