Domates, hem çiğ, hem de pişirerek tüketilebilen, yemeklere lezzet katan besinlerden biridir. Özellikle közlendiğinde lezzeti iki katına çıkan domatesler, mangalın vazgeçilmezidir. Dalından toplanan veya pazardan alınan domatesler, özellikle yaz aylarında mangalda közlenirken, kış aylarında daha çok ocakta közleme yöntemi tercih edilir. Közlendikten sonra kabuğu kolayca çıkarılan bu besin, salatalara farklı bir tat vermek için kullanılır.
Mangalda, kiraz domates, sosluk domates veya pembe domatesleri kolayca közleyebilirsiniz. Ancak bazı adımlara dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle közleyeceğiniz domatesleri bol suyla yıkamanız, ardından kağıt havlu ile kurulamanız közleme işleminden sonra kabuklarının kolay çıkmasını sağlar. Eğer yıkadıktan sonra kurulamazsanız, kabukları soyma aşamasında zorlanabilirsiniz. Domatesleri kuruladıktan sonra bıçak veya çatal yardımıyla üzerinde minik delikler açın.
Mangalı yakıp közünü hazırladıktan sonra, domatesleri közün içerisine dikkatlice gömün. Eğer ızgara teliniz varsa, domatesleri telin üzerine yerleştirmek de közlenmesini sağlar. Bu aşamada 5-10 dakikada bir domateslerin diğer yüzlerini çevirmeniz gerekir. Her tarafı közlendikten sonra mangaldan alın ve kabuklarını soyarak servis edin.
Eğer mevsim mangal yapmaya uygun değilse, közleme işlemini ocakta da yapabilirsiniz. Bunun için yine domatesleri yıkayıp kurulamanız ve ardından üzerinde minik delikler açmanız gerekir. Ocağın üzerine domateslerin durmasını sağlayacak tel yerleştirin. Ocağın ateşini en yüksek seviyede açın. Domatesleri maşa yardımıyla ocağın üzerine alın ve çevirerek her tarafını közleyin. Közleme işleminin sonunda maşa yardımıyla domatesleri servis tabağına aktarabilirsiniz.
Mangalın olmadığı durumlarda en çok kullanılan yöntem, sebzeleri fırında közlemektir. Bunun için domatesleri yıkayıp kurulamanız ve üzerine delik açmanız gerekir. Ardından fırını 190 derecede ısıtın. Domatesleri tepsiye dizin ve ısıtılmış fırına atın. Közlenen domatesleri 5 dakikada bir çevirin. Ortalama 15-20 dakikanın sonunda domatesler közlenmiş olacaktır.
Közlemenin ardından kabuklarını soyabilmek için, domatesleri saklama kabına alıp kapağını kapatın. İlk sıcaklıkları geçene kadar domatesler kendi ısısıyla terlemeye başlar. 8-10 dakika bekledikten sonra, kabuklarını kolayca soyabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;