Domatesleri dondurmak, taze, olgun ve sulu domatesleri konserveleme zahmetine katlanmak istemiyorsanız veya konserve yapmak için ocağı yakmaya değecek kadar domatesiniz yoksa saklamanın uygun bir yoludur.
Dondurulmuş domatesler çözüldükten sonra yumuşar, bu nedenle onları bir sandviçte ya da salatada kullanamayabilirsiniz. Yine de yemek pişirmek için gayet iyiler. Aslında sos için domatesleri dondurmak, domates mevsiminde idealdir, ancak yaz hasadı telaşından sonra sos yapmak için vaktiniz yoktur.
Domatesler bütün, haşlanmış veya sade domates sosu olarak dondurulabilir. Sıkıca kapanan kapaklı plastik gıda saklama kapları veya düz kenarlı mason kavanozları kullanabilirsiniz. Kavanozlar düz kenarlı olmalıdır. Omuzlu, yani üst kısmı kıvrık kavanozları kullanmayın. Domateslerdeki su içeriği donma sırasında genişler ve basınç kavanozu çatlatır. Bu yüzden kavanozları ağzına kadar doldurmamak ve bir inçlik yeterli boşluk bırakmamak da çok önemlidir.
En sevdiğiniz tarifler için ihtiyaç duyduğunuz miktarda domatesleri dondurmak en iyisidir. 2 bardak ya da litrelik şişeler halinde dondurabilirsiniz. Kavanoz kapakları için, saklama kapağı olarak da satılan mason kavanoz plastik kapakları en iyi sonucu verir.
Dilimleme veya biftek domates, salça domates veya çeri domates gibi her tür domatesi dondurabilirsiniz, ancak yalnızca mükemmel kalitede domates kullandığınızdan emin olun. Domateslerin güzel olmasına gerek yok ama tamamen olgunlaşmış olmaları gerekiyor. Olgunlaşmamış veya kalitesiz domateslerin kullanılması hayal kırıklığı yaratan sonuçlar verecektir.
Dondurulmuş domatesler dondurucuda yaklaşık altı ay dayanır.
Domatesleri bütün veya dilimlenmiş olarak fırın tepsisine donana kadar koymayınız ve dondurucu poşetlerinde saklamayınız. Bu işlem domatesleri çok fazla havaya maruz bırakır, bu da dondurucu yanıklara neden olur ve hoş olmayan bir tat bırakır.
Domatesleri yıkayın ve saplarını çıkarın. Çizilmesi gerekmeyen çeri domatesleri dondurmadığınız sürece, bir soyma bıçağı kullanarak her bir domatesin altına bir X işareti kesin.
Kaynatmak için büyük bir tencereye su getirin. Domatesin boyutuna bağlı olarak yaklaşık 30 saniye, kabuk attığınız yerde kıvrılmaya başlayana kadar kaynar suda her seferinde birkaç domatesi haşlayın.
Domatesleri oluklu bir kaşıkla çıkarın ve buzlu suya batırın, ardından fazla sıvıyı toplamak için bir kasenin üzerine yerleştirilmiş bir kevgir içine koyun.
Domatesler işlenecek kadar soğuduğunda kabuklarını çıkarın. Kiraz domatesleri kabuklarından çıkarmak için hafifçe sıkmak yeterlidir. Yine, biriken tüm sıvıyı topladığınızdan emin olun.
Büyüklüğüne bağlı olarak domatesleri bütün, yarıya veya dörde bölünmüş olarak dondurucu kaplarına veya düz kenarlı kavanozlara 1cm boşluk bırakarak sıkıca paketleyin. Özellikle kavanoz kullanıldığında domateslerin arasında hava boşlukları oluşarak dondurucu yanıklarına neden olabilir. Bir yemek bıçağı yerleştirmek, bu boşlukları gidermek için iyi çalışır. Ayrıca domateslerin üstlerinin tamamen sıvı ile kaplandığından emin olun, gerekirse aşağı doğru bastırın. Olgun domates kullanırsanız, işi yapmak için yeterince sıvı bırakmalıdırlar.
Kavanozları plastik kapaklarla kapatın ve dondurun.
Domateslerin kısaca pişirilmesi, domateslerin çiğ olarak dondurulmasına göre daha yoğun bir ürün verir ve doğranmış domatesler pişmiş meyve suyuna daldırılacağı için oksijene maruz kalmayacakları için daha az dondurucu yanığı riski vardır.
Domatesleri yıkayın ve saplarını çıkarın. Çizilmesi gerekmeyen çeri domatesleri dondurmadığınız sürece, bir soyma bıçağı kullanarak her bir domatesin altına bir X işareti kesin.
Kaynatmak için büyük bir tencereye su getirin. Domatesin boyutuna bağlı olarak yaklaşık 30 saniye, kabuk attığınız yerde kıvrılmaya başlayana kadar kaynar suda her seferinde birkaç domatesi haşlayın.
Domatesleri rendeleyip bir tencereye alın. Bir kaynamaya getirin, ardından ısıyı azaltın ve domatesler yumuşayana kadar, yaklaşık 10 dakika veya daha büyük miktarlar için daha uzun süre açıkta pişirin.
Domatesleri soğumaya bırakın, ardından bir inç boşluk bırakarak dondurucu kaplarına veya kavanozlara doldurun. Plastik kapaklarla kapatın ve dondurun.
Şunlara da göz atın;