Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Diş Ağrısına Evde Doğal Çözümler

Diş ağrısı neden olur? Diş ağrısı evde nasıl geçer? Diş ağrısını geçirmek için ne yapılır? İşte, Diş Hekimi Aden Öngel'den ansızın gelen diş ağrılarına karşı evde uygulayabileceğiniz en etkili ve doğal çözümler:
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Diş Ağrısına Evde Doğal Çözümler
24 Nisan 2024, 21:32

Şekerli, unlu, yapışkan gıdalar, asitli içeceklerin yoğun bir şekilde tüketilmesi ağız içerisinde bakteriyel ve asidik bir ortam oluşur. Ağız içi, koşullarından dolayı bakterilerin üremesine oldukça elverişli bir habitattir. Bu asidik ortam dişlerin dış katmanlarının bozulmasına ve sonucunda da diş çürüklerinin oluşmasına sebep olur. Bu çürükler ansızın başlayan ve  sonu gelmeyen çok kuvveti ağrılara dönüşebilir. Özellikle düzenli diş muayenesi olmayan kişilerde daha fazla rastlanan bir durumdur. Çünkü diş çürükleri bir anda derinleşip size ağrı yapacak duruma gelmez. Bu bir süreçtir ve 6 ayda bir yapılan düzenli diş hekimi kontrolleri potansiyel çürükleri, diş eti hastalıklarını önleyecektir. Diş ağrılarının kronikleşmesi durumunda apseler oluşabilir. Uzun döneme yayılan, ara ara şiddetlenen ağrılar yaşıyor veya diş etlerinizde sivilce gibi iri lezyonlar görüyorsanız dişinizde apse olabilir. Bu apseler yalnızca ilgili dişi değil, boğaz ve kulak ağrılarını da tetikleyebilir. Diş ağrılarının tedavisi için en kısa sürede diş hekiminize başvurunuz. Ancak doktora başvuruncaya kadar diş ağrısı çilesi çekmek istemeyenlere bazı önerilerimiz var. Kolayca uygulanan ve diş ağrılarını önemli ölçüde azaltan yöntemleri sizler için derledik. İşte, evde diş ağrısını hafifleten ve geçiren doğal yöntemler:


  1. Gargara yapmak:

Diş ağrısı oluştuğunda ilk yapılması gereken şey gargara yapmaktır. Diş etlerinizde kanama, ağzınızda koku hissediyorsanız gargara yapmak faydalı olacaktır. Tuzlu su, adaçayı ile yapılan garagaralar, ağızdaki bakteriyel ortamı azaltacaktır. Doğal gargara tarifleri sayfamızdan evde kendi gargaralarınızı hazırlayabilirsiniz.


  1. Diş Fırçalamak:

Dişlerinizde çürük varsa ve yemek sonrası kalan kırıntılar diş ağrısına sebep olduysa uygulanması gereken yöntem dişleri fırçalamaktır. Dişlerinizi uygun şekilde fırçalayarak ağrıları hafifletebilirsiniz. Ancak diş fırçalarken çok sert davranmamaya ve fırçayı bastırmamaya özen gösterin.


  1. Buz Koymak:

Diş ağrılarında en çok uygulanan yöntemlerden biri de buz uygulamaktır. Bu yöntem için bir poşetin içerisine 2-3 adet buz küpü yerleştirin. Poşeti güzelce sardıktan sonra dışarıdan ağrılı bölgeye koyun. Buz koymak diş ağrılarını geçici bir süreliğine geçirecektir.


  1. Sarımsak:

Diş ağrısı için önerilen diğer yöntem ise sarımsaktır. Bir diş sarımsağı, ağrıyan dişinizin üzerine koyun. Sarımsağın antioksidan etkisi sayesinde, diş bakterilerden arındırılır. 


  1. Karanfil ve Karanfil Yağı:

Antiseptik bir özelliğe sahip olan karanfil yağı, diş macunlarının içerisinde de kullanılır. Evde karanfil yağı varsa, pamukla birlikte ağrıyan dişin yanına koyabilirsiniz. Fakat bu işlem çok dikkatli yapılmalıdır çünkü karanfil yağı diş etlerinize, yanaklarınıza yani ağız içindeki diş dışındaki yumuşak noktaları tahriş eder. Karanfil yağı yerine tane karanfil kullanacaksanız, ağrıyan dişin üzerine koyup hafifçe bastırmanız yeterlidir. Karanfil, dişte uyuşma etkisi yaratarak ağrıların hafiflemesine yardımcı olur.


  1. Adaçayı:

Yapılan çalışmalarda adaçayının diş eti iltihaplarında anlamlı bir iyileşmeye sebep olduğu gösterilmiştir. Adaçayının diş ağrısını hafifletici etkilerinden yararlanabilmek için, bir bardak suyu kaynatın. Kaynar suyun içerisine az miktarda ada çayı atın ve demlenmesi için bekleyin. Daha sonra ada çayı yapraklarını süzün ve suyun ılımasını bekleyin. Su ılıdığında gargara yapın.


  1. Ağrı Kesici:

Ağrınız şiddetlenmeye başlarsa ve doktora gidemediyseniz, ağrı kesici alabilirsiniz. Ancak ağrı kesici miktarını abartmamalı, 8 saat arayla bir adet ağrı kesici almalısınız.

Ağrınız şiddetlenmeye başlarsa ve doktora gidemediyseniz, ağrı kesici alabilirsiniz. Ağrı kesiciler sadece ağrılarınızı baskılamaz, antienflamatuar etkileri sayesinde enfeksiyona bağlı ödemleri tedavi ederek ağrınızı azaltır. Ancak ağrı kesici miktarını abartmamalı, aldığınız ilacın prospektüsüne uygun dozda kullanmalısınız. 




Diş ağrısı yaşarken nelerden kaçınmalısınız? 

  1. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek-içeceklerden uzak durulmalıdır.
  2. Yemek yerken ağrılı diş kullanılmamalı, besinler diğer dişlerle çiğnenmelidir.
  3. Ağız sağlığını korumak ve bakteri uzak tutmak için gargara yapılmalıdır.

 

Önemli Not: Diş ağrılarının tedavisi için en kısa sürede diş hekiminize başvurunuz. Anlatılan yöntemler diş ağrınızın tedavisi için değil, diş hekimine ulaşanakadar geçireceğiniz sürenin konforunu arttırmak için verilen önerilerdir. Ağzınızda gözle görülmeyen bir sorun olmasa bile, 6 ayda bir diş muayenesine gitmeyi ihmal etmeyin.


Yazar:

Diş Hekimi Aden Öngel

instagram.com/adenongel


Şunlara da göz atın;

  1. Boğaz ağrıları için ev yapımı merhem
  2. Baş ağrısına ne iyi gelir?
  3. Mide ağrısı nasıl geçer?
  4. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?
  5. Mide bulantısı nasıl geçer?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo