Dijon hardalı, Fransa'nın Dijon kentinde ortaya çıkmıştır. Aslında 13. yüzyılda ortaya çıkan bu hardal, o zamanlar sirke ile yapılmış ve bugünkü kadar yaygın kullanılmamıştır. 19. yüzyılda farklı malzemeler eklenerek bugünkü formunu kazanmış ve giderek dünyaya yayılmıştır. Dijon hardalında kekik, sarımsak, tarhun gibi baharatlar kullanıldığı için, daha yoğun, keskin ve sert bir tada sahiptir.
Normal hardal, sarı hardal tohumlarıyla hazırlanırken, dijon hardalında kahverengi veya siyah hardal tohumları kullanılır. Hem tadı, hem de kokusu daha keskin ve yoğundur. Hafif acı bir tadı olan dijon hardalı, soluk sarı bir renge sahiptir. Normal hardal ise parlak sarı tonlarındadır. Dijon hardalında farklı tatlandırıcılar ve baharatlar kullanıldığı için, normal hardala göre daha yoğun aromalar içerir.
Dijon hardalı yerine normal sarı hardal kullanmak mümkündür. Ancak normal hardalın daha az keskin olduğu unutulmamalıdır. Normal hardala siyah toz hardal ve sirke eklenerek dijon hardalına dönüştürmek mümkündür.
Özellikle acı tatlar sevenlerin favorisi olan dijon hardalı, yoğun miktarda sodyum içerir. Bu yüzden, tariflerde kullanılırken ölçülü olmak gerekir.
Dijon hardalı olmadığı durumlarda, aşağıdaki malzemelerden herhangi biri de kullanılabilir;
Şunlara da göz atın;