Dibek kahvesi, geleneksel yöntemlerle dibek taşında dövülerek elde edilen yumuşak içimli ve aromatik bir kahvedir. Yapımında kısık ateşte yavaş yavaş pişirilmesi ve köpüğünün dikkatle fincana aktarılması lezzetini artırır. Genellikle lokum veya çikolata eşliğinde ikram edilen dibek kahvesi, damakta uzun süre kalan kendine has bir tat sunar.
Her fincan için: 1 tatlı kaşığı (tepeleme) dibek kahvesi, 1 fincan soğuk su, İsteğe bağlı olarak şeker (az şekerli için 1 çay kaşığı, orta şekerli için 1 tatlı kaşığı).
Cezveye önce suyu koyun. Ardından kahveyi ve isteğe bağlı şeker miktarını ekleyin. İyice karıştırın. Kahve suyla karışıp topaklanmasın diye karıştırma işlemini bu aşamada yapın.
Kahveyi kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Dibek kahvesi yavaş pişirildiğinde daha lezzetli olur. Kahve kaynamaya başladığında üzerinde köpük oluşur. Köpüğü kaşıkla fincanlara paylaştırabilirsiniz. Kahve kaynadığında taşmamasına dikkat edin.
Dibek kahvesi, Türk kahvesi gibi küçük kahve fincanlarında servis edilir. Yanında bir bardak su ve dilerseniz lokum veya çikolata ile ikram edebilirsiniz.
Dibek kahvesi, Türk kahvesinden farklı olarak daha yumuşak içimlidir ve yoğun kremamsı bir dokuya sahiptir. Bunun nedeni kahve çekirdeklerinin dövülerek elde edilmesi ve içeriğinde farklı aromalar (örneğin menengiç, kakao, keçiboynuzu) bulunabilmesidir.
Şunlara da göz atın: