Ispanakgiller familyasından bir bitki olan deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın olan yerlerde yetiştiği için bu ismi almıştır. Ülkemizde en çok Gökova/Muğla'da yetişen deniz börülcesi, denizin gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra toplanır. Tuzlu ve ekşi olduğu için güzel bir şekilde temizlenmelidir. Genelde ilkbahar aylarında tüketilen deniz börülcesi, ilkbaharda toplandıktan sonra kış için buzlukta saklanabilir. Haşlama yöntemiyle pişirilen deniz börülcesi, salata yapımında kullanılır. Özellikle Ege mutfağında yaygın bir kullanıma sahiptir.
Deniz börülcesi, tuzlu ve kılçıklı olduğu için, saklama işlemine geçmeden önce temizlemek gerekir. Deniz börülcesinin kılçıkları temizlenmezse, çok sert ve lezzetsiz bir yapıya sahip olur. Bu yüzden börülceler önce suyun altında durulanır. Ardından kısa süre haşlanır. Haşlanan börülceler baş aşağı tutulur. Kök kısmı yukarıdan aşağı doğru çekilerek kılçıkları ayıklanır.
Deniz börülcesini kısa süre içinde tüketecekseniz, buzdolabında saklayabilirsiniz. Deniz börülcesini bir poşete koyup içindeki havayı aldıktan sonra sıkıca bağlayarak buzdolabının sebzelik bölümünde saklayabilirsiniz. Dilerseniz, deniz börülcesini saklama kabına koyup hava almayacak şekilde kapatıp buzdolabı rafında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Öncelikle deniz börülcesini tencereye alın ve üzerine su ekleyerek haşlayın. 8-10 dakikalık haşlama süresinin ardından haşlanan börülceleri süzgeç yardımıyla çıkarın. Ayrı bir kasede buzlu su hazırlayın. Haşlanan börülceleri soğuk suyun içinde 2-3 dakika bekleterek şoklama işlemi yapın. Şoklanan börülceleri elinizle tutarak kılçıklarını ayıklayın. Ardından buzdolabı poşetlerinde doldurun. Elinizle bastırarak poşetin içindeki havayı çıkartın. Poşetin ağzını bağlayıp üzerine tarih etiketi yapıştırın. Diğer sebzelerin kokusunun geçmesini önlemek için, iki kat poşete koyabilirsiniz. Hazırladığınız börülceleri, buzlukta uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Deniz börülcesinin serin ve ışıksız bir ortamda muhafaza edilmesi gerekir. Oda sıcaklığında uzun süre bekleyen börülceler, zamanla yumuşar ve nemli bir görünüm alır. Bu da lezzetlerini azaltır ve kısa sürede bozulmalarına sebep olur.
Şunlara da göz atın;