Dalak sakatat türlerinden biridir. Diğer sakatatlarda olduğu gibi vitamin ve minaraller ile yüklüdür. Dalak vücutta görev olarak kan temizlediği için rengi normal kırmızıdan daha koyudur. Dışı ince bir zar ile kaplıdır. Dalak tüketiyorsanız eğer dikkat etmeniz gereken en önemli konu taze olmasıdır. Tüketmeden önce dalak ince zarından güzelce ayrılmalıdır.
Dalak Kavurması Nasıl Pişirilir?
- Dalak kavurma yaparken dalakların zarları alındıktan sonra kuşbaşı kesilir.
- Kuşbaşı kesilen dalak yağ koyulmuş tava da kavrulur.
- İsterseniz soğan, biber ilave ederek kavurmanızı tatlandırabilirsiniz.
Izgara Dalak Nasıl Pişirilir?
- Dalağı mangalda ya da ızgara da pişirmek için zarını ayıkladıktan sonra suda yıkayın.
- Ardından iyice kurulayın.
- Üzerine yağ, tuz, karabiber ve taze baharat ekledikten sonra sıcak ızgara ya da mangalda arkalı önlü pişirin.
Dalak Kızartması Nasıl Pişirilir?
- Dalak kızartma da aynı ciğer gibi yapılır.
- Dalağın zarı soyulur, kuşbaşı doğranır.
- Ardından una bulanarak yağda kızartılır.
- Soğan ve domatesle birlikte servis edilir.
Dalak Dolması Nasıl Pişirilir?
- Dalak dolması da dalak ile sık yapılan lezzetlerden biridir.
- Dolma yaparken üst orta kısımdan bıçakla nazik hareketlerle içi açılır.
- İç harcı ise soğan ve kuyruk yağı ile hazırlanır. Dalağın ortasına doldurulur ve tepe kısmı kürdan yardımı ile kapatılır.
- Su da haşlanır. Ardından salçalı bir sos hazırlanır ve ısıya dayanıklı kaba dalak dolmaları alınır.
- Üzerine salçalı sos dökülür ve fırında pişirilir. Sıcakken yenir, servis edilir.
Şunlara da göz atın;
- Ciğer nasıl pişirilir?
- Böbrek nasıl pişirilir?
- Yürek nasıl pişirilir?
- Beyin nasıl pişirilir?
- Sakatatlar nasıl pişirilir?