Ana yemeklerden önce sunulan, yemeğe sıcak bir başlangıç yapmamızı sağlayan çorbalar, yaz kış demeden afiyetle tüketilir. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için hazırlanan çorbalar, etli, sebzeli, yoğurtlu ve yöresel çorbalar olarak farklı çeşitlerde sunulur. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan çorbalar, bağışıklığı güçlendirerek vücudun dinç kalmasını sağlar. Özellikle mercimek çorbası, ezogelin çorbası, işkembe çorbası ve kemik suyu çorbası hastalıklarla baş etmek için en çok tercih edilen çorba çeşitlerindedir. Ancak çorba hazırlarken en çok karşılaşılan sorun, tuzun fazla kaçmasıdır. Tüm malzemelerin ve emeklerin boşa gitmesini önlemek için, sizlere çorbanın tuzu fazla gelirse yapmanız gerekenleri tek tek anlatacağız. İşte, tuzlu çorbayı kurtarma yöntemleri:
Patates, çok fazla tuz çekebilen bir sebzedir. Lifli yapısı sayesinde fazla su ve tuzu içine çeken patates, sadece çorbaların değil, tüm tencere yemeklerinin kurtarıcısı niteliğindedir. Patates tuzu içine çekerken, içeriğindeki nişasta açığa çıkar. Bu sayede yemeklere doğal bir kıvam verir.
Bir adet orta boy patatesin kabuklarını soyun ve bütün bir halde yemeğin içerisine ekleyin. Yemeği bir süre patatesle birlikte pişirin. Ardından patatesi yemeğin içerisinden çıkartabilirsiniz. Ancak patatesi eklerken bütün halde olmasına özen gösterin. Eğer dilimleyerek eklerseniz, patates yemeğin içerisine kolayca karışır ve eriyebilir. Eğer yemeğiniz aşırı tuzluysa, bir yerine 2 adet patates ekleyebilirsiniz. Ancak patates miktarını arttırırken, yemeğe su ilave etmeyi de unutmayın.
Pirinç de patates gibi nişastalı bir yapıya sahiptir. Bu özelliğiyle yemeklerin içindeki fazla tuzu emer. Eğer çorba fazla tuzluysa, tencerenin büyüklüğüne göre içerisine 1 avuç veya 1 çay bardağı pirinç ekleyebilirsiniz. Pirinçler yumuşayana kadar çorbayı pişirmeye devam edin. Pirinçler yumuşadığında süzerek yemeğin içerisinden çıkartın.
Patates ve pirinç yöntemi, özellikle bakliyatla hazırlanan çorbalarda çok işe yarayan yöntemlerdir. Ancak sebze çorbaları için aynı durum söz konusu değildir.
Sebze çorbalarının fazla tuzlu olması halinde kullanmanız gereken malzeme süttür. Ancak çorbaya ekleyeceğiniz sütün soğuk olmamasına ve çorba kadar sıcak olmamasına dikkat edin. Mutlaka oda sıcaklığında bekletilmiş süt kullanın. Sütü çorbanın içerisine azar azar ekleyin ve bu esnada çorbayı karıştırmayı bırakmayın. Aksi takdirde süt kesilecek ve çorbanız tüm lezzetini kaybetmiş olacaktır.
Şunlara da göz atın;