Anavatanı Afrika olan susam, insanlığın en eski yağlı tohum mahsulü olarak biliniyor. Hem işlenerek kullanılan, hem de tariflere doğrudan eklenen susam, lif içeriği sayesinde sindirim sistemini olumlu etkiler. Metabolizmayı güçlendirir ve enerji artışını sağlar. Ancak her besinde olduğu gibi, susamın da fazla tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden günde 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketilmesi önerilir.
Susam tohumları yüksek miktarda lif içerir. Bu yüzden çok fazla susam tüketmek, bağırsak daralması veya iyi huylu anastomoz darlığı olan kişilerde, bağırsak tıkanıklıklarına yol açabilir.
Bazı kişilerin susama karşı alerjisi olabilir. Susam yedikten sonra deri döküntüsü, kaşıntı gibi semptomlarınız oluşuyorsa veya nefes almada zorluk, anafilaksi gibi ciddi reaksiyonlar gösteriyorsanız, en yakın tıbbi kuruluşa başvurmanız gerekir.
Susam tohumları yağ içeriği sebebiyle yüksek miktarda kalori içerir. Sağlıklı yağlar dengeli beslenme konusunda önemli olsa da, aşırı kalori alımı obeziteye veya kilo alımına yol açabilir.
Susam tohumları, oksalat içerir. Oksalatlar, böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir. Özellikle daha önce böbrek taşı öykünüz varsa veya risk altındaysanız, oksalat içeriği yüksek olan gıdaları sınırlamanız gerekir.
Susam tohumları, kan inceltici gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilecek bileşikler içerir. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, susam tüketiminden önce doktorunuza danışmanız gerekir. Susam tohumu, tansiyon ve kan şekeri düşüklüğüne de sebebiyet verebilir.
Susam tohumunun hamilelik ve emzirme esnasında güvenilir olup olmadığını öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;