Çocukluk çağında ağız ve diş bakımı yetersizliği neticesinde, süt dişlerinde çürükler oluşmaya başlayabilir. Bu durum bazen düşme, çarpma gibi dış etkenlere bağlı olarak gelişir ve dişlerde kırılmalar meydana gelebilir. Çocukların diş tedavisi yapılırken, koruyucu diş hekimliği uygulamaları oldukça önemlidir. Kısa süreli, ağrısız ve diş hekimi fobisi oluşturmadıkları için, çocukların diş hekimi ile ilk karşılaşmalarında koruyucu diş hekimliği tercih edilebilir.
Beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, diş fırçalama ve diş ipi kullanımının öğretilmesi ve ağız diş sağlığının öneminin anlatılmasını içeren hijyen eğitimleri, hem çocuklar, hem de büyükler için çok önemlidir.
Farklı tekniklerden yararlanılarak çocukların çürük risk grupları belirlenir ve dişlerinin çürümeye olan yatkınlıkları tespit edilir. Bu noktada amaç, diş çürüklerini tedavi etmekten ziyade, diş çürüklerine neden olan faktörleri belirleyip düzenlemektir.
Ön kesici dişlerin arasına yerleşen parmak, üst taraftaki ön dişlerin öne doğru eğimlenmesine ve dişlerin aralanmasına neden olabilir. Bu durumda alt ön kesici dişler ise geriye doğru konumlanır. 7-8 yaşına gelen çocuklarda, alışkanlık kırıcı adı verilen özel aparey uygulanabilir.
Yazar:
Diş Hekimi Dr. Damla Zenar
Şunlara da göz atın;