Zambakgiller familyasına ait bir besin olan çiriş otu, beyaz çiçekleri ile tanınır. Pırasaya benzeyen yaprakları çiriş otunun halk arasında ''kirkiş otu, dağ pırasası, yabani pırasa, güllük'' gibi isimlerle tanınmasını sağlar. Bir dağ sebzesi olan bu ot, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmesine rağmen, en çok Akdeniz ve Ege mutfağında kullanılır. Nisan ve Mayıs aylarında toplanan bu ot, pazar ve manavlarda satılır. Geniş bir kullanıma sahip olan çiriş otu, çorba, zeytinyağlı yemek ve pilav yapımında kullanılır. Boşnak böreğinin ana malzemesidir. Haşlandıktan sonra salata olarak tüketilebilir.
Çiriş otu, tüketilmeden önce mutlaka temizlenmelidir. Bunun için, yaprakların birleştiği beyaz zar kısmı bıçakla sıyrılır ve dip kısmı tamamen kesilerek atılır. Çiriş otunun yaprakları tek tek ayrılır. Sararan kısımlar mutlaka kesilmelidir. Pırasa gibi 2-3 kez yıkanması gereken bu ot, temizlendikten sonra kullanıma hazır bir hale gelir.
Temizlenen çiriş otunu bir tencereye alın ve üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Yaklaşık 20 dakika orta ateşte pişirin. Çiriş otu tamamen pişince, suyunu süzün. Haşlanmış çiriş otunu üzerine yoğurt veya yumurta ekleyerek yiyebilirsiniz.
Çiriş otunun sap kısımlarını kesin ve temizleyin. Ardından çiriş otunu doğrayın ve tekrar yıkayın. Bu esnada soğanı küp küp doğrayın ve tencerede zeytinyağı ile birlikte kavurun. Üzerine çiriş otunu ekleyin ve tuzu ilave edip karıştırın. Kavrulan çiriş otunu servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyerek servis edebilirsiniz. Dilerseniz, mantar ilave ederek yemeğinizi zenginleştirebilirsiniz.
Zeytinyağını tencereye alıp ısıtın. Yemeklik doğranmış soğanları ilave edin ve kavurun. Ardından 1 tatlı kaşığı domates salçası ilave edin ve kavurma işlemine devam edin. Temizlediğiniz çiriş otunu iri bir şekilde doğrayın ve tencereye ekleyin. Üzerine 1,5 yemek kaşığı bulgur ve tuz ekleyerek kavurun. Yeterince kavurduktan sonra üzerine sıcak su ekleyin ve bulgur yumuşayana kadar pişirin. Arada bir karıştırmayı unutmayın. Tamamen pişen yemeğin altını kapatın. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun.
Tarif için; Çiriş otu yemeği
Çiriş otu, sade bir şekilde kızartılmaz. Bu yüzden mücver gibi farklı sebzelerle ve bağlayıcı malzemelerle bir araya getirilmesi gerekir. Bunun için çiriş otunu temizleyip doğrayın ve tuzla ovalayın. Üzerine doğranmış taze soğan, rendelenmiş havuç, 1 çay bardağı süt, 1 adet yumurta, 1,5 su bardağı un, tuz, karabiber, kekik ve pul biber ekleyerek elinizle karıştırın. Kıvamlı bir harç hazırladıktan sonra, tavaya sıvı yağ ekleyerek kızdırın. Kızgın yağa çiriş otu karışımından bir kaşık alıp dökün. Önlü arkalı bir şekilde çevirerek kızartın. Afiyet olsun.
Şunlara da göz atın;