Büyük küçük herkesin severek yediği meyvelerin başında gelen çilek, aynı zamanda yazın en güzel habercilerinden. Çilek, bazen ocakta kaynayan bir tencere reçel, bazen çikolata sosuna veya pudra şekerine batırarak yediğimiz eşsiz bir meyve ya da birbirinden lezzetli tatlıların olmazsa olmazı olarak çıkar karşımıza. Saksıda bile yetişen, kokusu ile büyüleyen, rengi ile göz kamaştıran çileğin sağlık açısından faydaları da oldukça fazla. Bu durumda çileğin mutfaklarımıza sık sık konuk olmasını sağlıyor. Peki, çilek ile hangi tatlılar yapılır, çilek hangi tariflerde kullanılır? İşte, sofralarınızı ziyafete dönüştürecek, çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak 25 nefis çilekli tarif:
Daha fazlası için meyveli tatlılar sayfamıza göz atın.
Listemize okurlarımız tarafından en sevilen çilekli tarifle başlangıç yapıyoruz. Yumuşacık pandispanya hamuru, pastacı kreması ve çilekle hazırlanan bu pasta, özel günlerde kendi pastasını hazırlamak isteyenler için sunuluyor.
Çileği pasta yapımında kullanmak isteyen ancak daha farklı tarifler denemek isteyenler için, nefis mi nefis çilekli charlotte tarifini sizlere sunuyoruz. Kedidili bisküvi, krema ve meyve dilimleri ile hazırlanan çilekli charlotte'yi çikolata parçaları ile süsleyebilirsiniz.
Çıtır tart hamuru, krema ve çilek dilimleri ile hazırlanan çilekli tart, çay saatlerinin en lezzetli eşlikçisidir. Porsiyonu yaklaşık 260 kalori olan çilekli tart, meyveli jöle ile zenginleştirilir.
Son yılların en sevilen tatlılarından biri olan magnolia'yı bu kez okurumuzdan gelen bir tarifle sizlere sunuyoruz. Yapımında hiç şeker kullanılmayan çilekli magnolia, küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir.
Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan muhallebiyi, bu kez nefis çilek sosuyla tatlandırdık. Porsiyonu yaklaşık 160 kalori değerinde olan çilekli muhallebiyi kuplarda sunabilirsiniz.
Hazırlaması 30, pişirmesi 10 dakika süren çilekli milföy pasta, en kolay pasta tariflerinden biridir. Çilek dilimleri krema ile daha lezzetli bir hale getirilir. Üzeri ise pudra şekeri ile tatlandırılır.
Çilek, damla çikolata ve portakal kabuklarıyla nefis bir kek hazırlamaya ne dersiniz? Kahvenin yanında sunabileceğiniz çilekli keki, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Ramazan ayının sultanı olan güllaç, hem hafifliği, hem de pratikliğiyle kolayca hazırlanan bir tatlıdır. Ancak güllacı sade bir şekilde sunmak istemeyenler için çilek aromasıyla tatlandırdık ve ortaya nefis bir sonuç çıktı.
Listeye başlamadan önce söylediğimiz gibi çileği çikolatalı sosa batırarak yemenin zevki bir başkadır. 10 dakikada hazırlanan çikolatalı çilekleri, buzdolabında beklettikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Şık bir sunum için çilekleri uzun çöp şişlere geçirebilirsiniz.
Fransız mutfağının çok sevilen tariflerinden biri olan galetteyi, bu kez çilek dilimleri ile tatlandırdık. Ortası fındık ezmesi ve çilek dilimleri ile zenginleştirilen çilekli galetteyi, çayın yanında servis edebilirsiniz.
Yaz aylarında meyveli dondurma yemeye doyamayanları böyle alalım. Yalnızca 5 malzemeden oluşan çilekli dondurma, 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanır. Dışı çikolata ile kaplanır. İsteğe göre küçük kuplara doldurarak da sunabilirsiniz.
Kepekli bisküvi, krema ve çilek sosuyla hazırlanan çilekli cheesecake, sofralarınızın favorisi olacak. Çay ve kahvenin yanında sunabileceğiniz çilekli cheesecake'i farklı meyvelerle zenginleştirebilirsiniz.
Çileği yalnızca tatlı yapımında değil, salata tariflerinde de kullanabilirsiniz. Özellikle ceviz ve semizotuna çok yakışan çileği, avokado ile birlikte doğrayarak farklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
Çilek ile hem kolay, hem de lezzetli bir tatlı hazırlamak istiyorsanız, çilekli krep yapraklarını deneyebilirsiniz. İç harcı krema ve çilek dilimleri ile tatlandırılan krep yapraklarını çikolata sosu eşliğinde sunabilirsiniz.
Yalnızca 5 malzeme ile hem göze, hem de damaklara hitap eden bir turta hazırlamaya ne dersiniz? Hazırlaması 15, pişirmesi 20 dakika süren çilekli turtanın videolu anlatımını izlemeyi unutmayın.
Krema, çikolatalı puding, kedidili bisküvi ve çilek ile hazırlanan trifle, herkesin mutlaka denemesi gereken tatlılardan biridir. İsteğe göre puding vanilya veya muzla da hazırlanabilir.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan reçel, genelde meyve dilimleri ile hazırlanır. Yapımında yalnızca 3 malzeme kullanılan çilek reçelini cam kavanozlarda muhafaza edebilir, kahvaltı ve sahurda afiyetle tüketebilirsiniz.
Yaz aylarının serinletici içeceği olarak bilinen limonatayı, bu kez çilekli versiyonu ile sizlere sunuyoruz. Yapımında 6 malzeme kullanılan çilekli limonatayı, yemeklerin yanında da sunabilirsiniz.
Antioksidan özelliğiyle vücudu temizleyen çileği sade bir şekilde tüketmek yerine suyunu sıkarak da kullanabilirsiniz. 15-20 dakikada hazırlanan çilek suyunun bir porsiyonu, ortalama 85 kaloridir.
7 malzemeden oluşan çilekli makaron, bal, çilek ve pudra şekeri ile tatlandırılır. Yapımında un kullanılmadığı için, kalori değeri orijinal makaron çeşitlerine göre daha düşük olabilir.
Fransız mutfağının klasik lezzetlerinden Fraiser, bir diğer adı ile 'strawberry shortcake' çilekli mükemmel bir pastadır.
Sadece 4 malzeme ile hazırlanan bu fit çilekli tatlıya bayılacaksınız.
Çilek turşusu mu demeyin. Bu mükemmel lezzetli kışında tüketebilmek için çilek turşusuna bir şans verin.
Hafif ve sağlıklı beslenmek isteyenler için, şeftali, armut ve çilek salatası sıcak havaların favorisi olacak.
Yumuşacık kek, muhallebi ve şerbet ile hazırlanan Kıbrıs tatlısı, adından anlaşılacağı üzere Kıbrıs mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Çilekli Kıbrıs tatlısını mutlaka denemelisiniz.
Şunlara da göz atın;