Çikolata ile lezzetli yemekler ya da tatlılar yapıyorsanız etrafınıza bulaşmış olabilir. Bu kıyafetinizi atmanız gerektiği anlamına gelmez. Çikolata lekeleri söz konusu olduğunda karbonat en iyi çözümdür. En iyi sonuçları elde etmek için elinizde biraz beyaz sirke bulunduğundan emin olun. Karbonat ve sirke kombinasyonu klasik bir temizlik maddesidir.
Çikolatanın düşünmeniz gereken kısımları tanenleri ve yağıdır; bunların her ikisi de lekenin çıkarılmasını zorlaştıracaktır. Bu kombinasyonun zor yanı, her ikisinin de farklı davranılmasını istemesidir. Örneğin soğuk su ile tanenler daha kolay çıkarken, sıcak su ile yağlar daha kolay çıkar. Karbonat bu iş için mükemmeldir çünkü tanenlere karşı dayanıklıdır ve yağa karşı mükemmeldir.
Çikolata bulaştıktan hemen sonra lekeyi temizlemeye başlarsanız bu en iyi sonucu verecektir. Ne kadar uzun süre beklerseniz, çikolatanın lekelediği şeyin liflerine nüfuz etmesi o kadar fazla zaman alır. Bölgeye cömertçe beyaz sirke uygulayarak başlayın. Sirkeniz yoksa veya kullanmak istemiyorsanız lekeyi soğuk suyun altına tutun.
Şimdi lekeyi kağıt havluyla hafifçe silerek yağın bir kısmını çıkarmaya çalışın. Lekeyi çok sert ovalamamaya dikkat edin, aksi halde lekeyi kumaşa daha fazla işlemiş olursunuz. Kumaşın üzerine biraz karbonat dökün ve yavaşça lekeye uygulayın. Yaklaşık 15 dakika bekletin. Ardından durulayın.
Giysiyse, bu işlemleri uyguladıktan sonra çamaşır makinesine koyun. Ancak çamaşırları kurutucuda kurutmayın. Leke tam olarak çıkmazsa, kurutma makinesi lekeyi pişirir ve bu kalıcı olur. Açık havada kurumasını bekleyin ve ikinci kez denemeye ihtiyacı varsa aynı adımları ikinci kez izleyin.
Şunlara da göz atın;