Çiğ Yiyebileceğiniz Sebzeler: Sağlığınız İçin Çiğ Yiyebileceğiniz 8 Sebze

Uzmanlar, bazı lezzetli ve besleyici sebzeleri pişirmeye gerek olmadığını söylüyor. Peki, bu sebzeler neler? İşte, sağlığınız için çiğ yiyebileceğinizi bilmediğiniz sekiz sebze:
Çiğ Yiyebileceğiniz Sebzeler: Sağlığınız İçin Çiğ Yiyebileceğiniz 8 Sebze
09 Ağustos 2023, 15:44

Son zamanlarda adını duymuş olabileceğiniz ‘raw food’ çiğ gıdalardan oluşur. Bazı uzmanlar lezzetli ve besleyici sebzelerin tamamını pişirmeye gerek olmadığını söylüyor. Peki, hangi sebzeler çiğ yenebilir? Daily Mail bu konuyu uzmanlara sormuş. Hemen hatırlatalım, her bünye farklıdır bu nedenle diyet değişikliği için mutlaka kendi diyetisyeniniz ya da beslenme uzmanınıza danışın.

Hungry Woman: Eating For Good Health, Happiness And Hormones kitabının yazarı fonksiyonel beslenme uzmanı Pauline Cox, "Sebzeler pişirildiğinde, C vitamini gibi ısıya duyarlı bazı besinler tükenebilir" diyor. Çiğ sebzelerdeki faydalı enzimler, kavurma ve pişirme sırasında da kaybolabilir.

Canınız doyurucu salatalar ve çıtır çıtır atıştırmalıklar çektiğinde, taze sebzeler özellikle yaz aylarında çekici olabilir. Günlük yemeğinize daha fazla çiğ eklemek, damağınızı canlandıracak ve yemek tabağınızı yükseltecek. Herhangi bir ham maddede olduğu gibi, sebzeyi uygun şekilde hazırlamak önemlidir.

Beslenme terapisti ve Nourishful Nutrition'ın kurucusu Maz Packham, "Sebzeleri ister çiğ ister pişmiş yiyor olun, pestisit kalıntılarını veya zararlı bakterileri azaltmaya yardımcı olmak için tüketmeden önce her zaman iyice yıkayın" diyor. Burada uzmanlar, çiğ olarak lezzetli olan sekiz sebzeden bahsediyor...

  1. Tatlı Patates

tatlı patates

Genellikle fırında pişmiş, kavrulmuş veya püre haline getirilmiş tatlı patates makaledeki uzmanlara göre çiğ olarak tüketilebilir. Ancak daha lezzetli hale getirmek için rendeleyebilirsiniz. Tatlı patatesler, süper bir beta karoten, C vitamini ve lif kaynağıdır.  

  1. Kale

kale

Sağlık bilincine sahip kişiler vitamin bakımından zengin yaprakları tüketmenin yeni yollarını ararken, fırınlanmış kale lahana cipsleri son yıllarda çok moda oldu. Çiğ kale tüketmek, zeytinyağı ile masaj yapmak, C vitaminini korurken sindirime yardımcı olabilir. Ayrıca, zeytinyağı eklemek, lahanada da bulunan K vitamini gibi yağda çözünen vitaminlerin emilimini artırmaya yardımcı olabilir.

  1. Sultani Bezelye

bezelye

Makalede görüşlerini paylaşan uzmanlara göre bezelye türlerinin aksine, C ve K vitaminleri açısından yüksek olan kabuklarını soymaya gerek yoktur. C vitamini, kollajen üretimi, demir emilimini desteklemek ve sağlıklı işleyen bir bağışıklık sistemi için gıdalar yoluyla tüketmemiz gereken güçlü bir antioksidandır.

Bezelye ayrıca yeşil sebzelerde bol miktarda bulunan iyi bir K vitamini ve folat kaynağıdır ve bağırsaktaki yararlı bakterileri ve iyi sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı olan harika bir lif kaynağıdır.  Kendi başına lezzetli bir atıştırmalık olabilirler aynı zamanda humus yanında da tüketilebilir.

  1. Kereviz

kereviz

K vitamini açısından zengin olan kereviz, kemik sağlığını artırıcı özelliklere sahip olabilir, çünkü daha yüksek K vitamini alımı daha düşük kırık riski ile ilişkilidir.

Rendelemeden, şeritleri sebze soyucuyla dilimlemeden veya küçük parçalara ayırmadan önce sert dış kabuğu kesin. Lezzet açısından narin ama iyilikle dolu olan kereviz, herhangi bir salataya harika bir katkı sağlar. İnce kibrit çöpü büyüklüğünde şeritler halinde dilimlenmiş ve bir parça zeytinyağı, mayonez ve biraz hardalla karıştırılmış kereviz, garnitür olarak herhangi bir yemeği canlandırabilir.

  1. Karnabahar

karnabahar

Karnabahar bir mutfak klasiği olabilir, ancak sağlık ödüllerini almak için bu turpgil sebzeyi pişirmeniz gerekmez. Karnabahar, C vitamini, K vitamini ve diyet lifi ile doludur. Bununla birlikte, herhangi bir sindirim sağlığı sorununuz varsa, karnabahar gibi turpgillerden sebzeler konusunda dikkatli olmalısınız.

Ancak rafinoz adı verilen sindirilemez bir lif içerdiklerinden aşırı gaza neden olabilirler. Bakteriler bunu kalın bağırsakta parçalamaya çalışır ve bu sırada gaz üretir. Bu, semptomları şiddetlendirebileceğinden, irritabl bağırsak sendromundan (IBS) muzdarip insanlar için bir sorun olabilir.

  1. Bebek Mısır

bebek mısır

Tam boy mısır koçanları bütün olarak tüketilemeyecek kadar sert olsa da, bebek mısır (saplar olgunlaşmadan hasat edilir) bütün olarak yenebilecek kadar yumuşaktır. Boyutuna rağmen bebek mısır, A ve C vitaminlerinin yanı sıra folat ve potasyum içeren besleyici açıdan zengindir.

Yüksek lif içeriği, sağlıklı bir bağırsağı desteklemeye yardımcı olurken aynı zamanda daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Saplarını salatalara eklemek için dilimleyebilir veya ham olarak sunabilirsiniz.

  1. Kabak

Kabak

Kabak, yüksek ısıyla da bozulabilen C vitamini ve B6 açısından zengindir. Yarı sert bir dokuya sahip olduğu için çiğ yemeklere uyum sağlaması kolaydır. Kabaklarınızı dilimleyip salatalarda salatalığa alternatif olarak kullanmayı veya dilimleyip humusa veya dip sosa batırabilirsiniz.

  1. Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası

Brüksel lahanası zengin bir C ve K vitamini kaynağıdır. Brüksel lahanası turpgillerden olduğu için, karnabaharda olduğu gibi irritabl bağırsak sendromuna sahip insanlar tüketmemeli ya da tüketirken kontrollü olmalıdır. Tiroid fonksiyonuna müdahale edebilecek iyot emilimini azaltabilen glukosinolat adı verilen bileşikler içerirler. Tiroidi az aktif olan kişiler, bu bileşiklerin alımını sınırlamak isteyebilir. Onları pişirmek, glukozinolat seviyelerini düşürür.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiğ kestane nasıl yenir?
  2. Çiğ kuşkonmaz yenir mi?
  3. Çiğ keçi sütü sağlıklı mı?
  4. Çiğ brokoli yenir mi?
  5. Çiğ brüksel lahanası yenir mi?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo