Son yıllarda oldukça kanser, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi hastalıkların artması insanların diyet lifi, antioksidanlar, n-3 yağ asitleri ve proteinler gibi işlevsel besin ögelerinden zengin besinlere yönelimleri artmıştır. Son yıllarda özellikle yağ asidi içeriği ve antioksidan kapasitesiyle popüler olan ve süper besin olarak bilinen chia tohumunu gelin beraber inceleyelim.
Öncelikle kökenine bakacak olursak Aztek ve Mayalılar’ dan beri kullanılan chia, geleneksel tıbbın bir parçası olarak ilaç yapımında, tohum yağlarının ayrıştırılmasıyla boya olarak, savaşçıların dayanıklılığının artırılması için kullandığı bilinmektedir. İspanyolca 'yağlı' anlamına gelen 'chien' kelimesinden türemiştir.
Tohum olarak, chia tohumundan un elde ederek, yağı ayrıştırılıp besin desteği olarak ve çeşitli besinlere eklenerek tüketilmektedir. Örneğin, chia tohumu ve unu, müsli, ekmek, kek, tatlı ve çeşitli smoothielere eklenebilmektedir. Chia tohumu kendi ağırlığının 27 katı kadar su tutma ve su ile karşılaştığında hızlıca müsilaj oluşturma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla gıda sanayisinde de sıklıkla kullanılır.
Önemli Not: Birleşik Devletler Besin ve Beslenme Rehberi (United States Dietary Guideline)’ne göre yetişkinler için chia tohumu tüketimi 48 g/gün’ü geçmemelidir. Çünkü yüksek miktarda chia tohumu tüketimi gastrointestinal sistemde gaz, şişkinlik gibi problemleri ortaya çıkarabiliyor.
Evde denemeniz için birkaç chialı tarif ekliyorum. Deneyin, siz de seveceksiniz.
Malzemeler:
Hazırlanışı: Akşamdan bir kaseye chia, yulaf, tarçın ve balı alın. Üzerine 1 su bardağı süt ekleyin ve sabaha kadar buzdolabında bekletin. Bir kaşık yardımı ile sabah bir karıştırın. Üzerine dilimlediğiniz şeftali ve bademlerle süsleyin. İşte hazır.
Malzemeler:
Yapılışı: Bir kaseye süt ve chia tohumlarını ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra 10 dakika jelleşmesini bekleyin. Yumurtaları bir kaba kırarak çırpın. Chiaları, peyniri bu kabın içine alarak ezerek karıştırın ve tuz ile karabiberi ekleyin. 1 tatlı kaşığı yağ eklediğiniz tavada pişirin. Omletiniz hazır.
Yazar:
Dyt. Mevhibe Erkek
Şunlara da göz atın;