Çaydanlık, genellikle çay demlemek için kullanılan iki parçalı kaplara verilen bir isimdir. Alt kısmı daha büyük olan ve su kaynatma amacıyla kullanılan çaydanlığın farklı çeşitleri mevcuttur. Üst kısımda demlenen çay, alt kısımdaki kaynar suyla birlikte bardaklara doldurulur. Türk mutfağında en çok çelik çaydanlık kullanılsa da, günümüzde cam, bakır, porselen gibi çeşitlerin kullanımı da yaygınlaşmıştır. Özellikle beş çayı gibi seremonilerde seramik ve porselen çaydanlıklar ağırlıklı olarak kullanılır.
Cam, tatsız bir madde olduğu için cam çaydanlıkta demlenen çayın aroması korunur. Kimyasal reaksiyon oluşmadığı için, çayın saf lezzetini almak mümkündür. Fakat cam çaydanlıklar kırılgan bir yapıda olduğu için, doğrudan ateş üzerinde kullanılması önerilmez. Bu sebeple çok yaygın bir kullanıma sahip değildir.
En çok tercih edilen çaydanlık türlerinden biridir. Yapısında paslanmaz çelik kullanılır. Bu yüzden uzun ömürlüdür. Hızlı ısı iletimi sayesinde hem su, hem de çay hızlıca demlenir. Paslanmaz çelik dayanıklı olsa da, kalitesiz çelikten üretilen çaydanlıklar kısa sürede paslanır ve ağızda metalik bir tat bırakır.
Bakır, ısıyı mükemmel bir şekilde ilettiği için çayın hızla kaynamasını sağlar. Ancak bakırın içi kalayla kaplanmış olmalıdır. Aynı şekilde kalaylama işlemi düzenli aralıklarla yaptırılmalıdır. Aksi takdirde, bakır oksitlenir ve sağlık için zararlı bir hale dönüşebilir.
Porselen, tatsız ve kokusuz bir malzeme olduğu için çayın saf lezzetini almanızı sağlar. Çiçekli ve dekoratif türleri olduğu için özel çay seremonilerinde sıklıkla kullanılır. Ancak kırılgan bir yapıda olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.
Isıyı uzun süre muhafaza edebilir. Ancak bazı granitlerin kaplamasında zararlı maddeler olabileceği için mutlaka kaliteli bir çaydanlık seçilmelidir.
Genellikle çelik veya demir döküm çaydanlığın emaye ile kaplanmasıyla üretilir. Emaye kaplama, metalin çayla doğrudan temasını önler. Ancak zamanla çizilebilir.
Hafif ve ekonomik olduğu için, sık sık tercih edilir. Fakat uzun süreli kullanım halinde alüminyum çaya geçmeye başlar ve sağlık açısından bazı riskler taşır.
Demir döküm çaydanlıklar, diğer modellere göre daha ağırdır ve kalın bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde ısıyı uzun süre muhafaza edebilirler. Kaliteli bir model seçildiğinde, uzun süre kullanım ömrüne sahiptir. Demir dökümün içi genelde emaye ile kaplanır. Bu sayede demirin çayla doğrudan temas etmesi engellenir.
En sağlıklı çaydanlık seçimi, kullanıcının bütçesine, ihtiyaçlarına ve çaydanlığın yapı malzemesine bağlıdır. Metalik çaydanlıklarda iç yüzey kaplamasının kaliteli olması gerekir.
Çelik çaydanlık, döküm çaydanlık ve emaye çaydanlıklar, doğru kalitede seçilirse, en sağlıklı ve dayanıklı çaydanlık türleri olarak bilinir. Ancak hem çelik, hem de demir çaydanlığın bakımı düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
Şunlara da göz atın;