Çoğu kafe vanilya şurubu, karamelli sos ile bardak buharda pişirilmiş sütle yapılan "Karamel Macchiato" adlı bir menü öğesi sunar. (Aslında çok yanıltıcı) ismine rağmen, içecek karamelli vanilyalı latteye daha yakın ve burada "macchiato" derken bahsettiğimiz şey bu değil. Aslında, bu tek menü teklifi, dünya çapındaki acemi kahve hayranlarına tartışmalı bir kötülük yaptı. Geleneksel bir kafede bir "karamelli macchiato" istemek sizi hemen giriş seviyesi bir kahve hayranı olarak baristanıza götürecektir.
Bir espresso içeceği ile bir sonraki arasındaki farkın ne kadar incelikli olduğu düşünüldüğünde, belki de biraz adaletsizdir. Buhar çubuğunun altına bir sürahi süt koyduğunuzda, buğulanmış süt ve gazlı süt köpüğüne ayrılır. Pek çok "farklı" kahve içeceği, aynı basit içerik dizisini paylaşır - espresso ve buharda pişirilmiş süt. Tek gerçek farklılaşma oranlarda yatmaktadır. Örneğin latteler, üzerine buğulanmış süt konulan ve yaklaşık bir santim köpükle kapatılan espresso içecekleridir. Mocha'lar, birkaç pompa çikolata şurubu veya soslu latte'lerdir. Peki, cappuccino aslında nedir? Ve onu bir macchiatodan farklı kılan nedir?
Cappuccinolar - babyccino'larla karıştırılmamalıdır - espressonun üzerine eşit miktarda buharda pişirilmiş süt ve süt köpüğü eklenerek yapılır. Halfwit Coffee Roasters'ta eğitim direktörü ve Chicago'daki The Wormhole'da operasyon direktörü Andreas Willhoff'a göre, kapuçinolar teknik olarak kabaca dört ila beş 6-7 santim köpük içerir. Bir latteden daha kabarıktır ve barista size fincanı uzattığında, bir latte veya filtre kahveden fark edilir derecede daha hafif olacaktır. Süt köpüğü, buharda pişirilmiş sütten çok daha hafif bir yoğunluğa sahiptir. Bu, aromayı seyreltmek için daha az süt olduğundan, latte'den biraz daha güçlü bir espresso tadı sağlar.
İki shot espresso, büyük ölçüde içecek başına endüstri standardıdır. İster bir latte, ister bir mocha veya bir americano sipariş edin, özellikle üç shot veya tek shot talep etmedikçe, içeceğiniz büyük olasılıkla iki shot ile gelir. Bardağın geri kalanı süt köpüğü ile doldurulur. Bununla birlikte, kapuçinolardan farklı olarak, macchiatos tek boyutta gelir ve içinde karamel girdapları olan herhangi bir içecekten çok, bir shot düz espresso ile karşılaştırılabilir.
Bir cortado ile karıştırılmaması gereken macchiatos, küçük bir parça süt köpüğü ile tepesinde bir veya iki shot espressodur. İtalyanca'da "macchiato" kelimesinin "lekeli" veya "işaretli" anlamına gelir. Bir macchiato ile, bir kapuçinoda göreceğiniz çok yüksek süt köpüğünü bulamazsınız. Hatta bazı insanlar macchiato'larını "kuru kapuçino" olarak sipariş ederler. Bazı baristalar, hassas süt köpüğünü doğrudan buhar sürahisinden bir çay kaşığı kullanarak alarak macchiato'larını bir araya getirmeyi tercih eder. Dökme, bu kadar abartısız bir içecek için belki de çok kaba bir mekanik eylemdir.
Macchiatos, yüksek kaliteli çekirdeklerin doğal lezzetini sergilemek için iyi bir içecektir. Hala diğer espresso içecekleri ile aynı kafein içeriğini sunarlar, ancak shot bardağı büyüklüğünde bir fincanda gelirler.
Şunlara da göz atın;